Krisztus nem leigázni jött, hanem szolgálni – Szeminaristák beöltözése Esztergomban

Krisztus király vasárnapján, november 25-én az esztergomi bazilikában hat másodéves papnövendék ünnepélyes beöltözésére került sor.

A reverendát első ízben öltötte magára Faragó András, Hodászi Gábor Mihály és Kurucz Zoltán esztergomi-budapesti főegyházmegyés, Mihovics Szebasztián és Miklovits Attila pécsi egyházmegyés, valamint Vida Attila váci egyházmegyés papnövendék. Több beöltözőhöz nemcsak családtagjaik, barátaik látogattak el, hanem plébániai közösségük tagjai is, hogy együtt ünnepeljenek velük. Az ünnepi mise főcelebránsa és szónoka Kovács Zoltán, az esztergomi Érseki Papnevelő Intézet rektora volt.

Királyi rendelkezések, szózatok elhallgatnak, történelemmé válnak, de Krisztus igéi nem hallgatnak el, mert ő maga az Ige – közénk jött, hogy megszentelje földi küzdelmeinket. Krisztusra mint győztes királyunkra tekintünk a mai ünnepen – mutatott rá az elöljáró. Kovács Zoltán arról is beszélt, hogy egy királyról ma is sokszor eszünkbe jut az erő, még tán a zsarnoki önkény is, de a mi királyunk, Krisztus nem leigázni jött, hanem szolgálni; nem vérszomjas uralkodó – irgalmas és irgalomra tanít; nem a magasból utasít – az övéi között él, személyesen közénk jött. A mi királyunk országa nem erőszakkal és mészárlással terjeszkedik – Krisztus saját vérét ontotta a kereszten, és ez elég hozzá, hogy az emberszívekben Isten Országa terjedjen és dicsőségre jusson.

Kovács Zoltán a beöltöző növendékektől azt kérte, tekintsenek Krisztus királyra, aki látszólag legyőzött, de akiről mi tudjuk, hogy nagyon is győztes. Arra hívta őket, hogy az örök főpapot is lássák meg benne. A papi öltözetet úgy vegyék magukra, hogy „hozzájuk nőjön” a következő években, „formálja” őket Krisztushoz egyre hasonlóbbá.

Forrás: Esztergomi Érseki Papnevelő Intézet

Fotó: Tajti Krisztián

Képgaléria

Keresés

Az oldalon

 

Főegyházmegyei papok

Plébánia keresése

A főegyházmegye intézményei

Eseménynaptár

szeptember 6. szerda

további események megtekintése »

Esztergom - Budapest Magazin

Esztergom-Budapest 2019/1. szám
Esztergom-Budapest 2018/4. szám

Összes magazin

Új Ember bolt