2018. január 17. szerda

Vasárnap kezdődik az ökumenikus imahét

Idén január 21–28. között kerül sor az ökumenikus imahétre. Az imahét segédanyagát a karibi keresztény testvérek állították össze, amelynek központi igéje: „Jobbod, Uram, dicső az erőtől…” / „Uram, a jobbod kitűnik erejével…” (2Móz/Kiv 15,6).

Az országos nyitó istentisztelet január 21-én, vasárnap 19 órakor lesz a Szent István-bazilikában. Igét hirdet Erdő Péter bíboros és Steinbach József református püspök, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának elnöke. A liturgiában szolgálnak a MEÖT tagegyházainak vezetői.
Áldást és imádságot mond Főtisztelendő Dr. David Hamid anglikán segédpüspök, valamint Főtisztelendő Paul Sayah pátriárkai vikárius, az Antiochiai Maronita Katolikus Patriarkátus külügyi vezetője. Az istentiszteleten részt vesz Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.
A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia és a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának Elnöksége elfogadta tavaly, hogy az ökumenikus imahét országos nyitó istentiszteletének vasárnapja 2018-tól az üldözött keresztényekért való imádkozás vasárnapja is legyen.
Az imahét központi igéje: „Jobbod, Uram, dicső az erőtől…” / „Uram, a jobbod kitűnik erejével…” (2Móz/Kiv 15,6)
Az ökumenikus imahét tematikáját minden évben az istentiszteletek liturgiájában is szeretnék megjeleníteni, ezért az imaheti anyagot összeállító karibi testvérek a 2018-as imahétre is több dolgot javasolnak az egységért imádkozó közösségeknek.
Kérik, hogy az imádkozók a Bibliát a templom, illetve a gyülekezeti helyiség kitüntetett pontján helyezzék el, és az istentisztelet során ebből olvassák fel a szentírási szövegeket.
Szükség van még három láncra is, amelyeket a szolgálattevők hoznak, majd a Biblia mellé helyeznek. A láncok a rabszolgaság, az emberi méltóságtól való megfosztottság és a rasszizmus szimbólumai, emellett a bűn jelképei is, amely elválaszt minket Istentől és egymástól. Később az istentisztelet során a rabszolgaságot jelképező lánc emberek alkotta élő lánccal helyettesíthető, amely kifejezi a lelki közösség kötelékeit, illetve a közös fellépést a modern rabszolgaság és az emberi méltóságtól való megfosztottság minden formája ellen. Az egész közösség bevonása ebbe a jelképes cselekedetbe szerves része az istentiszteletnek.
A lelkipásztorokat arra kérik, hogy e jelképekre hívják fel az együtt imádkozók figyelmét az istentisztelet elején, illetve a prédikáció során.
A www.meot.hu honlapról, illetve pdf formátumban is letölthető az imahét segédanyaga.


Forrás és fotó: MKPK

Esztergom-Budapest folyóirat

Esztergom-Budapest 2023/5. szám
Esztergom-Budapest 2023/4. szám

Összes folyóirat

Keresés

Az oldalon

 

Főegyházmegyei papok

Plébánia keresése

A főegyházmegye intézményei

 


 







Adó 1%-a, Katolikus Egyház
Partnereink:




Új Ember bolt