2018. október 8. hétfő

Szépséget teremteni

Isten és ember bensőséges kapcsolata, a hit ereje, a mindenható túláradó szeretete jelenik meg a XII. kerületi polgármesteri hivatal első emeleti folyosógalériáján bemutatott munkákon. Hertay Mária Munkácsy-díjas grafikus- és zománcművész munkáiból Teremtés címmel nyílt kiállítás.

 

A Városmisszió sikerén felbuzdulva tizenkét évvel ezelőtt három nagyszerű asszony hívta életre az Ars Sacra Fesztivált, amely arra hivatott, hogy a szakralitást segítségül hívva adjon válaszokat a szépre és jóra nyitott embereknek – kezdte a megnyitón köszöntőbeszédét Fonti Krisztina alpolgármester, aki szerint az idei rendezvénysorozat jelmondata – „Tekints az égre, és lásd meg!” – különösen aktuális napjaink zaklatott, konfliktusokkal teli Európájában, ahol még nagyobb szükség van az iránymutatásra, aminek útja az Istenben lévő végtelen gazdagság megismerése.

Ebben nyújt segítséget Hertay Mária Teremtés és Templom sorozataiból összeállított kiállítása, amit tűzzománcai tesznek teljessé. „Így lesz missziós hely a folyosógaléria, ahol van idő egy kicsit megállni, és magunkévá tenni az Ars Sacra Fesztivál jelmondatát, hogy az égre tekintve meglássuk, ami igazán fontos” – fogalmazott az alpolgármester.

A 20. és a 21. század egyik legjelentősebb grafikusának nevezte Hertay Máriát Bartók Ferenc. Ménfőcsanak bencés plébánosa elmondta, hogy a művész minden témát szakrális ihletettséggel dolgozott fel, soha nem veszítette el Isten hangját, nem kiabálta túl, nem hallgattatta el, nem hagyta összekeveredni a belső, tiszta forrást a világ zajával. Isten és ember párbeszédének tevékeny részese volt, tehetségét konok módon, becsülettel, ihletett lélekkel kamatoztatta.

„Nagyon örülnék, ha képeim az embereket a jóság, Isten felé terelné. Mindig törekedtem arra, hogy a képeimmel ne rongáljak és bomlasszak, hanem valami melegséget, szépséget teremtsek. Tudatosan igyekeztem és igyekszem a jót szolgálni. Azt hiszem, az embernek ez a dolga” – idézte Hertay Mária gondolatát Bartók Ferenc, külön is felhívva a figyelmet a művész Isten-arcának és - kezének ábrázolására. Előbbi különlegessége, hogy félig fényben, félig árnyékban van, míg a kéz nála mindig ölelő, de alig érintő, így adja meg az egyén szabadságát.

Kratochwill Mimi művészettörténész arról beszélt a megnyitón, hogy a nézők különleges tárlat tanúi, a bemutatott munkák most először láthatók ebben az összeállításban. Hertay Mária ménfőcsanaki kötődéséről elmondta, hogy a települést második otthonának tekintette, ott is temették el. Egyik nagyméretű seccója az ottani templom ravatalozójában látható. Ahogyan az a falfestmény – tette hozzá ­–, úgy a polgármesteri hivatalban bemutatott alkotások is a hit és a szentség megnyilvánulásai, a szakralitás jegyében születtek.

Köszönet a Hegyvidék újságnak a megjelenésért! Szerző: mm.

A kiállítás október 12-ig, ügyfélfogadási időben tekinthető meg a polgármesteri hivatal (Budapest XII., Böszörményi út 23–25.) első emeletén. https://www.hegyvidek.hu/

Címkék

fesztivál

Kapcsolódó anyagok

  • Megnyílt az Ars Sacra Fesztivál (2018-09-14)
  • Esztergom-Budapest folyóirat

    Esztergom-Budapest 2023/5. szám
    Esztergom-Budapest 2023/4. szám

    Összes folyóirat

    Keresés

    Az oldalon

     

    Főegyházmegyei papok

    Plébánia keresése

    A főegyházmegye intézményei

     


     







    Adó 1%-a, Katolikus Egyház
    Partnereink:




    Új Ember bolt