2018. október 1. hétfő

Szent Mihály napi búcsú

A hagyományoknak megfelelően, immár XXV. alkalommal rendezte meg a XIII. kerületi önkormányzat a Szent Mihály egyházközséggel együttműködve a Szent Mihály napi búcsút, ami ezúttal is rengeteg látogatót vonzott a Babér utcai templom környezetébe.

Bár a kora reggeli órákban még kissé hűvös volt, de a délelőtt folyamán kisütött a nap, összességében nem lehetett panaszuk a búcsút ünneplőknek az időjárásra. A szeptember 30-án megrendezett program egész napos szórakozást, kikapcsolódást, és szakrális programot is kínált a kerület lakosainak. Kirakodóvásár, vidámparki mulatságok, színpadi produkciók, zene, tánc, mesejátékok, és az egymással versengő csapatok kerületi főzőversenye adott keretet a Szent Mihály arkangyalra való emlékezéshez, akit a mennyei seregek vezetőjeként, Lucifer rendre utasítójaként tisztel a római katolikus egyház. A sokszínű program egyik legnagyobb érdeklődéssel kísért eseménye a magyar és külföldi tűzoltó csapatok látványos, izgalmas versenye volt, amelynek láttán sok fiatal fiú döntött arról, hogy ha felnő, ő is tűzoltó lesz.


Az ünnep névadójáról a magyar hagyomány úgy tartja, hogy Szent Mihály kíséri át az eltávozott lelkeket az élők világából a túlvilágra: ezért nevezik a halottas kocsi elé befogott lovat Szent Mihály lovának. Az arkangyal napjának megünneplése a 18. századtól jelentősebb ünnep Magyarországon, amelyhez számos, többnyire gazdálkodási jellegű esemény is kapcsolódott. Szeptember 29-én került sor az ország nagy részén a nyári legelőkről az állatok behajtására, és a pásztorokkal való elszámolásra.



Ettől a naptól számították az ősz kezdetét is. A hagyományoknak megfelelően a Szent Mihály napi búcsú zárta az önkormányzat nyári szabadtéri kulturális programjainak sorozatát: bizonyára ez is közrejátszott a résztvevők és a programok látogatóinak nagy számában.

Forrás: Budapest.13

Képgaléria

Kapcsolódó anyagok

  • Szent Mihály napi búcsú (2018-10-06)
  • Szent Mihály napi búcsú (2018-10-01)
  • Esztergom-Budapest folyóirat

    Esztergom-Budapest 2023/5. szám
    Esztergom-Budapest 2023/4. szám

    Összes folyóirat

    Keresés

    Az oldalon

     

    Főegyházmegyei papok

    Plébánia keresése

    A főegyházmegye intézményei

     


     







    Adó 1%-a, Katolikus Egyház
    Partnereink:




    Új Ember bolt