2019. február 26. kedd

Negyedszázados évforduló - A hit megkönnyíti a katonák szolgálatát

A katonáknak szükségük van a hitre, amely megkönnyíti szolgálatukat - mondta a honvédelmi miniszter a tábori lelkészi szolgálat újraalapításának 25. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen kedden Budapesten.

Benkő Tibor hangsúlyozta: 25 éve a katonai tábori szolgálatot "nem parancsszóra alapították újra", hanem "belső indíttatásból", abból felismerésből, hogy a katonáknak szükségük van a lelkészek támogatására.

Áder János köztársasági elnök levélben köszöntötte a résztvevőket. Azt írta: a honvédségben az egyházi jelenlét nem pusztán a vallásukat gyakorlók támasza, hanem "felekezeteken túli lelki gondozás, a sajátos élethelyzethez alkalmazkodó egyedi pasztoráció". "A tábori lelkész kísér, segít, meghallgat. Pótolhatatlan munkatárs abban, hogy a katonák mentális egészsége megmaradjon" - fogalmazott.

Michael August Blume, Magyarország apostoli nunciusa arról beszélt: a tábori lelkészek és a katonák feladatai, kötelességei kiegészítik egymást. A katonák bátorságukat, szakmai felkészültségüket állítják a béke szolgálatába, akár saját életük kockáztatásával is. A lelkészek pedig olyan természetfeletti értékeket képviselnek, melyeket mindenképpen meg kell védelmeznünk, ugyanakkor konkrét és sajátos lelkipásztori gondoskodással szolgálják a katonák és családjaik szükségleteit.

Az ünnepségen részt vett mások mellett Erdő Péter bíboros, Veres András megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke, Huszár Pál, a Magyarországi Református Egyház zsinatának világi elnöke, Jákob János dandártábornok, protestáns tábori püspök, Lackner Pál evangélikus püspök, nyugalmazott protestáns tábori püspök, Totha Péter Joel, a Tábori Rabbinátus vezető tábori főrabbija, Frölich Róbert nyugalmazott dandártábornok, volt vezető tábori rabbi, a Dohány utcai zsinagóga főrabbija, Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke, Kunos Péter, a Mazsihizs-BZSH ügyvezető igazgatója, Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija és Győrfi László, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) alelnöke. Jelen volt továbbá Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára és Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára.

Forrás: MTI

Keresés

Az oldalon

 

Főegyházmegyei papok

Plébánia keresése

A főegyházmegye intézményei

Eseménynaptár

szeptember 6. szerda

további események megtekintése »

Esztergom - Budapest Magazin

Esztergom-Budapest 2018/4. szám
Esztergom-Budapest 2018/3. szám

Összes magazin

Új Ember bolt