2018. szeptember 12. szerda

Kulturális Örökség Napok 2018

Az Európai Örökség Napok a legszélesebb körben ünnepelt kulturális esemény Európa-szerte, amely az Európa Tanács kezdeményezésére jött létre. Évente több ezer látogatót vonzanak a sorozat keretében megvalósuló, közös örökségünket bemutató programok.

Az Európai Örökség Napok az Európa Tanács kezdeményezésére 1985-ben jött létre, majd 1991-ben az Európai Unió is csatlakozott hozzá. Minden év szeptemberében 50 országban – az Európai Kulturális Egyezmény Részes Államaiban kerül megrendezésre, melynek során számos emlékhely és műemlék várja ingyenesen a látogatókat.

A Kulturális Örökség Napjai alkalmából több száz olyan épület nyitja meg kapuit az érdeklődők előtt, amely máskor nem, részlegesen, időlegesen vagy csak a társadalom egyes rétegei számára látogathatóak. 2018. szeptember 15-én például az alábbi kőbányai helyszíneket is felkereshetjük:

A Szent László plébániatemplom bemutatása toronymászással

Kőbánya talán legismertebb műemléke. Színes, mázas cserepei már messziről csalogatják az érdeklődőt. 1894 és 1899 között épült Lechner Ödön tervei alapján, eklektikus-szecessziós stílusban. A tervező a franciaországi korai román és gótika stílusjegyeit ötvözte reneszánsz, barokk, perzsa és magyar népi elemekkel, mesterien egységessé formálva az épületet. A háromhajós, kereszthajós, bazilikás felépítésű templom főhomlokzatán egy hatszög alaprajzú torony ugrik előre, amely most látogatható, megmászható. A templom rejtett szépségeit most vezető segítségével fedezheti fel. A toronymászás közben érdemes a harangok történetét bemutató vetítettképes rövid előadást is meghallgatni.
Időpont: 2018. szeptember 15-én 10:00 és 14:00 óra között
Helyszín: 1102 Budapest, Kőbánya Szent László tér 25.

A Conti-kápolna bemutatása
A Conti kápolna Kőbánya egyik legszebb és legrégibb műemléke. Az olasz származású Conti Antal Lipót kőfaragómester és felesége, Drenker Krisztina építette 1739-1740-ben annak emlékére, hogy családjuk az akkor tomboló pestisjárványtól megmenekült. A kápolna barokk stílusú, egy homlokzati toronnyal, négyszögletes kősisakkal, a toronysisakon az apostoli kereszttel. Ez alkalommal, idegenvezető segítségével ismerheti meg a kápolna történetét, fedezheti fel látható és rejtett szépségeit.
Időpont: 2018. szeptember 15-én 10:00 és 14:00 óra között
Helyszín: 1103 Budapest, Kőbánya Kápolna tér

A vezetett csoportok mindkét helyszínen félóránként indulnak!

További programok és információ : http://www.oroksegnapok.hu/ 

Keresés

Az oldalon

 

Főegyházmegyei papok

Plébánia keresése

A főegyházmegye intézményei

Eseménynaptár

szeptember 6. szerda

további események megtekintése »

Esztergom - Budapest Magazin

Esztergom-Budapest 2019/2. szám
Esztergom-Budapest 2019/1. szám

Összes magazin

Új Ember bolt