2017. december 10. vasárnap

Hit, nagylelkűség, önfeláldozó bátorság, hazaszeretet – Erdő Péter bíboros zárta a Szent László-évet

Erdő Péter bíboros, prímás mutatott be hálaadó szentmisét a Szent László-év zárása alkalmából a budapesti Szent István-bazilikában december 10-én.

 

A Pro Patria Egyesület és a Szent László-év Tanácsadó Testület hívására megtelt a vasárnap esti szentmisén a bazilika.

A lovagkirály emlékévét záró szentmisére különleges ereklyét hoztak el Esztergomból a Főszékesegyházi Kincstárból. A kollektív ereklyetartót Szent István, Szent Imre és Szent László ereklyéivel az apszist a hajótól elválasztó korláton, bal oldalon, helyzeték el, jobb oldalon pedig a Szent László-herma egy másolata volt látható.

A szentmisén jelen volt Gaal Gergely országgyűlési képviselő, a Szent László-év tanácsadó testületének elnöke és Lomnici Zoltán, a tanácsadó testület tagja, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke.

Az emlékévet záró szentmise főcelebránsa és szónoka Erdő Péter bíboros prímás volt.

„Gazdag lelki és kulturális program után hálát adni gyűltünk össze, és kérjük szent királyaink támogatását nemzetünkre” – köszöntötte Erdő Péter az egybegyűlt sokaságot.

Az elhangzott szentbeszéd elolvasható IDE KATTINTVA! 

 

A szentmise végén Gaal Gergely, Szent László-év tanácsadó testületének elnöke azt fogalmazta meg, az egyház- és államszervező, Szent István művét beteljesítő, mélyen hívő lovagkirályra emlékező év gazdag programsorozata megerősített minket a keresztény értékek megvédését szolgáló küldetésünkben.

A Szent László-év zárása alkalmából elhozták a Szent István-bazilikába a Szent László király, a hit bajnoka, a haza hőse címmel rendezett kiállítás tablóit.

A Szent László-évet 2016 végén hirdette meg a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága a „lovagkirály” trónra lépésének 940., szentté avatásának 825. évfordulója alkalmából.

 


Az ereklyetartó Scitovszky János hercegprímás megrendelésére készült 1854-ben Bécsben, Hendrich Anders ötvösműhelyében. Ezüst, részben aranyozva, zománcozva, magassága 68, talpátmérője 27 centiméter. Felső részében Szent István, középen Szent Imre, alul Szent László ereklyéjét helyezték el benne.

A Szent László-relikvia a hozzá tartozó latin nyelvű tanúsítvány szerint az 1565-ben feldúlt nagyváradi királysírból megmentett darabok egyike. Szegedi Benedek kanonok juttatta el a combcsonttöredéket az ecsedi várba Báthori Andráshoz, aki akkoriban a török elleni hadsereg főparancsnoka volt. Ő vihette el az esztergomi érsekség területére, ahol Oláh Miklós őrizetére bízta.

Forrás: Keresztény Múzeum


 


Fotó: Merényi Zita
Forrás: Trauttwein Éva/Magyar Kurír

Esztergom-Budapest folyóirat

Esztergom-Budapest 2023/5. szám
Esztergom-Budapest 2023/4. szám

Összes folyóirat

Keresés

Az oldalon

 

Főegyházmegyei papok

Plébánia keresése

A főegyházmegye intézményei

 


 







Adó 1%-a, Katolikus Egyház
Partnereink:




Új Ember bolt