2018. március 22. csütörtök

Főpásztorunk megáldotta a pestszentlőrinci iskola új tornatermét

Erdő Péter bíboros áldotta meg március 21-én az idén 25 éves jubileumát ünneplő pestszentlőrinci katolikus iskola új tornatermét. Az intézmény több mint 350 diákja már 2017 decemberében birtokba vette a létesítményt.

 

Szent Lőrinc Katolikus Általános Iskola története 1903-ba nyúlik vissza: a park közepén álló villaépületben először a Jézus Isteni Szívéről Nevezett Kármelita Nővérek alapítottak fiúnevelő intézetet, ahol elsősorban hadiárvákról gondoskodtak. A szerzetesrendek betiltását követően általános iskola működött az épületben, melyet 1993-ban kaptak vissza a nővérek. A rend azzal a kikötéssel bocsátotta a pestszentlőrinci Mária Szeplőtelen Szíve Főplébánia rendelkezésére az épületet, hogy benne csak oktatási intézményt lehet működtetni. Így alakult meg 25 évvel ezelőtt az egyházi oktatási intézmény.

 

Az elmúlt években csupán egy száz négyzetméteres tornaszoba állt a diákok rendelkezésére, önálló tornaterem építésére többszöri próbálkozás ellenére sem sikerült pályázati forrást találni. 2015-ben azonban a pestszentlőrinci Tempo Kézilabda Sportegyesület jelentkezett az intézmény vezetőjénél azzal, hogy helyszínt keresnek egy műanyag borítású kézilabdapályának. A fedett tornacsarnok kezdeményezését a Magyar Kézilabda Szövetség karolta fel, de jelentősen hozzájárult a XVIII. kerületi önkormányzat és az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye is.
A tornatermet végül 2017. december 22-én, az iskolai karácsonyi ünnepséget követően adták át a gyermekeknek. A létesítmény NB II-es mérkőzések lebonyolítására alkalmas; délelőtt az iskolások, délután és hétvégenként pedig a Tempo KSE használja.

 

A szentmise keretében tartott megáldáson részt vett Ughy Attila polgármester, Lévai István Zoltán alpolgármester, Gyetván Gábor az esztergom-budapesti főegyházmegyei EKIF igazgatója, Varjú Imre, a pestszentlőrinci főplébánia egykori plébánosa; az iskola alapítója és Csébi Lászlóné, az intézmény első igazgatója. Jelen volt Tampu-Adabei József plébános, valamint a plébánián szolgálatot teljesítő Jézus Szíve Nővérek, illetve a Jézus Isteni Szívéről Nevezett Kármelita Nővérek közössége, a Magyar Kézilabda Szövetség, a Tempo KSE, az építtető cég képviselői, továbbá az iskola volt és jelenlegi pedagógusai, szülők, diákok és öregdiákok. Az ünnepséget az iskola diákjainak műsora zárta.

 

Magyar Kurír/EB

Esztergom-Budapest folyóirat

Esztergom-Budapest 2023/5. szám
Esztergom-Budapest 2023/4. szám

Összes folyóirat

Keresés

Az oldalon

 

Főegyházmegyei papok

Plébánia keresése

A főegyházmegye intézményei

 


 







Adó 1%-a, Katolikus Egyház
Partnereink:




Új Ember bolt