2018. február 11. vasárnap

Erdő Péter bíboros New York-i előadásáról ír az L'Osservatore Romano

A vatikáni napilap február 8-i számában négy hasábos cikkben foglalja össze a főpásztor beszédét, amelyet január 29-én tartott New York-ban a Columbia Egyetemen a Bampton-előadások meghívottjaként.

Az esztergom-budapesti bíboros érsek „A vallás és az egyházak szerepe a laikus államban” témáról adott elő. Az erkölcsi relativizmus veszélyeiről és a szekularizált társadalomban az egyház szükségességéről szólt. A beszédet nagy érdeklődéssel követte az amerikai katolikus sajtó. Az előadást követően több jelentős amerikai katolikus hírügynökség, magazin nagy terjedelemben foglalkozott az eseménnyel, részletesen közreadva a beszéd nagy részét. Az Osservatore Romano az előadás záró részét közölte.

Az olasz sajtóban

Az Il Foglio olasz napilap február 4-én „Nyugati relativizmus” címmel számolt be Erdő Péter bíboros beszédéről. Az Il Giornale olasz napilap „A Nyugat értékválságban” címmel adott hírt a New York-i előadásról. Az Il Timone olasz havi magazin „A demokrácia alapjaiban rendült meg” című írásával hívta fel a figyelmet Erdő Péter bíboros beszédére.

A bíboros január 28-án, vasárnap délután 5 órakor a Columbia Egyetem Szent Pál-kápolnájában mutatott be szentmisét Dan O’Reilly atya vendégeként.

Bampton-előadások

A Bampton-előadásokat Ada Byron Bampton Tremaine asszony hagyatéka jóvoltából indították el 1948-ban. Az előadássorozat részeként rendszeresen meghívnak kiemelkedő tudósokat a teológia, a tudomány, a művészet és az orvoslás területéről. Tremaine asszony akaratával összhangban az előadások a közönség előtt elhangzanak, majd kiadásra kerülnek. Az eddigi előadók között szerepelt pl. Arnold Toynbee, Paul Tillich, Fred Hoyle, Alasdair C. MacIntyre, Jonathan Riley-Smith, and Irving Weissman. Az eseményt a Columbia Egyetem Vallás, Kultúra és Közélet Intézete szervezte a Világvezetők Fóruma és a Columbia Egyetem vallástudományi tanszékének szponzorálásával.

Erdő Péter bíboros előadását a beszédek rovatunkban olvashatják teljes terjedelemben.

Somogyi Viktória/Vatikáni Rádió

Címkék

Erdő Péter

Keresés

Az oldalon

 

Főegyházmegyei papok

Plébánia keresése

A főegyházmegye intézményei

Eseménynaptár

szeptember 6. szerda

további események megtekintése »

Esztergom - Budapest Magazin

Esztergom-Budapest 2018/4. szám
Esztergom-Budapest 2018/3. szám

Összes magazin

Új Ember bolt