2018. február 3. szombat

Erdő Péter bíboros látogatást tett New Yorkban

Erdő Péter bíboros, prímás január 27. és február 3. között tett New Yorkban látogatást. Ennek keretében január 29-én előadást tartott a Columbia Egyetemen, „Vallás és egyház a világi államban” címmel, majd január 31-én találkozott a New York-i magyar közösséggel.

A főpásztor január 28-án a Columbia Egyetem campusán található Szent Pál-kápolnában szentmisét mutatott be, amelyen az intézmény tanárai és több száz katolikus hallgatója vett részt.
Erdő Péter bíboros előadására az egyetem rangos Bampton Lectures sorozatában került sor. A Bampton Lectures keretében az akadémiai év folyamán egy-egy kiemelkedő tudós tart előadást, választott témában. A Columbia Egyetemen 1948 óta rendezik meg e tudományos programot – az idei volt az ünnepi, negyvenedik alkalom.

Erdő Péter előadásában figyelmeztetett az erkölcsi relativizmus veszélyeire, és arról beszélt, miért van szükség az Egyházra a szekuláris államban.
Elmondta, a relativizmus – az arra való képtelenség, hogy valamit objektíven helyesnek vagy helytelennek nyilvánítsunk – súlyos válságot jelent a modern szekuláris államokban. A természeti törvény adta alap nélkül a társadalmak instabillá válnak, és megnyílik az út az erkölcsi rossz előtt.
Az állam nehezen tudja eldönteni, mi a jó az ember számára – mondta a bíboros –, ha nélkülözi azt az alapot, amelyet a természeti törvény és a vallásos világnézet adhatna meg. A természeti törvény hiánya és a világ racionális működésébe vetett hit meggyengülése miatt a társadalmak elvesztik a demokratikus intézményekbe vetett bizalmukat.
Jó eséllyel helytelen és káros döntések születnek, különösen ha a közjó koncepciója elbizonytalanodik, mert még a törvény antropológiai alapjait illetően sincs konszenzus – fejtette ki Erdő Péter.

Január 31-én a bíboros ünnepi találkozón vett részt az Apostoli Szentszék ENSZ nagykövetségének épületében. A találkozó házigazdája Bernardito Auza érsek, szentszéki ENSZ megfigyelő és Arthur Schneier rabbi volt. Megjelent: Bogyay Katalin, Magyarország ENSZ nagykövete, valamint Kumin Ferenc, Magyarország New York-i főkonzulja.
A jelenlevők felidézték, hogy a holokauszt nemzetközi emléknapja az auschwitzi haláltábor felszabadulásának évfordulója lett. A felszólalók köszönetet mondtak Arthur Schneier rabbinak felejthetetlen fáradozásáért, amellyel negyven évvel ezelőtt elérte, hogy a magyar Szent Koronát az Egyesült Államokból ünnepélyes küldöttség visszavitte Budapestre. Arthur Schneier beszámolt arról, hogyan élte túl Magyarországon a vészkorszakot.

Aznap délután a bíboros baráti beszélgetés keretében találkozott a New York-i magyar közösségek vezetőivel is. Áttekintették a különböző egyházak és felekezetek vallási, kulturális és közösségépítő tevékenységét, valamint terveiket a jövőre nézve. A találkozón jelen voltak Magyarország New York-i Főkonzulátusának vezetői és munkatársai, a New York-i Magyar Ház, az Amerikai Magyar Könyvtár és Történelmi Társulat, a Széchenyi István Társaság, a Külföldi Magyar Cserkészszövetség, a Szent István-egyházközség, a First Hungarian Baptist Church in New York (New York-i Első Magyar Baptista Egyház), a New York-i Első Magyar Református Egyház, az Arany János Magyar Óvoda és Iskola, valamint a Tízezer Lépés Magyar Könyvesbolt képviselői, tagjai. A találkozón részt vett Illés Boglárka ifjúságpolitikai helyettes államtitkár is.
Ezt követően Timothy Dolan bíborossal, New York érsekével, valamint a régió egyházi vezetőivel találkozott Erdő Péter bíboros. Másnap, február 1-jén a főpásztor látogatást tett a New York-i nagy zsinagógában is.

 

A főpásztor előadása teljes terjedelemben olvasható a Beszédek rovatban.


Magyar Kurír

Képgaléria

Címkék

Erdő Péter

Keresés

Az oldalon

 

Főegyházmegyei papok

Plébánia keresése

A főegyházmegye intézményei

Eseménynaptár

szeptember 6. szerda

további események megtekintése »

Esztergom - Budapest Magazin

Esztergom-Budapest 2018/4. szám
Esztergom-Budapest 2018/3. szám

Összes magazin

Új Ember bolt