2018. április 5. csütörtök

A Pestszentimrei Katolikus Karitász, avagy a jó szándék története - Már „iskolába járnak"

Az alábbiakban Kovács Istvánnak, a Pestszentimrei Katolikus Karitász vezetőjének a gondolatait olvashatják. A csapat arra lehet büszke – nagyon is (!) –, hogy már hetedik éve segíti ebédosztással a rászorulókat.

Segítő szándékom az elesettek felé már korábban is megvolt, de valójában 2008-ban bontakozott ki, amikor bekerültem a Pestszentimrei Plébánia képviselő-testületébe, és rám bízták a karitász-munkacsoport vezetését. Örömmel fogadtam el a megbízás.
Voltak jó cselekedetek, szolgáltuk az elesetteket, de hiányzott valami… Valami nemes, másokat felemelő. És ekkor segített Lázár…
2011 őszén az Elpídia családközösségi összejövetelen a „szegény Lázár” történetét elemeztük. A vége felé halkan megjegyeztem: volna-e kedvünk és lelkünk ahhoz, hogy a családközösségünk meleg ebédet adjon a hajléktalanoknak?
A válasz egyértelmű igen volt, s máris elkezdtük szervezni az ebédosztást, mégpedig a Szent Imre-templom kertjére gondolva.
Hála a jó Istennek, sikerült is ezt az álmunkat valóra váltani!
Sosem felejtem el az első ebédosztást… 2012. január 7-én, szombaton tartottuk. A kerületi hajléktalanokat ellátó alapítványt kerestem meg, mondván, szívesen látjuk vendégül a rászorulókat egy ebédre. Jöttek is, körülbelül hetvenen, és amikor elmentek, úgy búcsúztak: Lesz következő is?
Csatát nyertünk…
Összenéztünk, egy kicsit bepárásodott a szemünk, s nem lehetett más a válaszunk: igen… A téli hónapokban még négyszer volt ebédosztás, amelyet továbbra is az Elpídia családközösség szervezett, bonyolított le és finanszírozott, de már többen besegítettek a közösségünkből is. 2013 hozta az újabb örömteli fordulatot: a plébánia testülete megszavazta, hogy az ebédosztás teljes költségét átvállalja.
Újabb győzelem…
Leállni nem lehetett, persze nem is akartunk, sőt örömmel vállaltuk a folytatást.
A szervezés ekkor a karitász-munkacsoporthoz került, ahol sok szorgos, az elesetteken segíteni akaró ember tűnt fel, akik a mai napig végzik ezt az alázatos munkát.
A hírünkről szól az, hogy azóta többször, többen csatlakoztak a környékbeli iskolákból tanárok, szülők, gyermekek.
A jó hír hamar elterjedt, s ma már köszönet jár azoknak a jótevőinknek is, akik az első szóra segítettek. Többek között a pestszentimrei Nagy pékségnek, amely 30–40 kiló kenyeret ad ingyen, akárcsak a szintén imrei Gjini pékségnek, amely ingyen adja-küldi az édes és sós péksüteményeket. De volt, hogy a vecsési Kárpáti savanyúság adott 40 kiló káposztát. És végül köszönet illeti az önkormányzatot is, amiért többször is ingyen juttattak minket burgonyához.
És hálás köszönet egy kedves „ismeretlen” házaspárnak…
Többször is eljöttek már, megköszönték a munkánkat, átadtak egy borítékot, és csak annyit mondtak: „Mi ezzel szeretnénk segíteni a szolgálatukat.”
Semmit nem árultak el magukról, semmit nem tudunk róluk.
A Pestszentimrei Katolikus Karitásszal karöltve igazi szolgálat az, amit ők csinálnak hónapról hónapra… Ők is tudják, mi is tudjuk, hogy csak közösen érhettük el azt, hogy a következő, április 21-i ételosztás alkalmával büszkén mondhatjuk majd el, hogy a hetedik évünkbe léptünk…

Keresés

Az oldalon

 

Főegyházmegyei papok

Plébánia keresése

A főegyházmegye intézményei

Eseménynaptár

szeptember 6. szerda

további események megtekintése »

Esztergom - Budapest Magazin

Esztergom-Budapest 2018/1. szám
Esztergom-Budapest 2017/4. szám

Összes magazin

Új Ember bolt