2018. február 24. szombat

A kommunizmus áldozataira emlékeznek országszerte

Az ország számos településen tartanak rendezvényeket a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából. Erdő Péter bíboros szombat délután mécsest gyújtott Mindszenty József hercegprímás szobránál Esztergomban.

A magyar parlament 2000-ben nyilvánította a Kommunista Diktatúrák Áldozatainak Emléknapjává február 25-ét, azt a napot, amelyen 1947-ben Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát jogellenesen letartóztatták és a Szovjetunióba hurcolták. Az akció a kommunista párttól még távolságot tartó erők megfélemlítését szolgálta, egyben megnyitotta az utat Nagy Ferenc kisgazda miniszterelnök májusi eltávolítása előtt.


A kommunizmus fekete könyve becslések és levéltári kutatások alapján körülbelül 100 millióra teszi a kommunizmus áldozatainak számát az egész világon. Kelet-Közép-Európában az éhínségben, kényszermunkatáborban vagy kivégzés által elhunyt áldozatok száma eléri az egymilliót, de a rendszer áldozata az is, akit börtönbe zártak, vallattak, kínoztak, megbélyegeztek, akit csoport- vagy vallási hovatartozása miatt üldöztek, vagyis mindenki, akit a szabad cselekvés és választás lehetőségétől megfosztottak, testileg és lelkileg megnyomorítottak.


Először 2001. február 25-én emlékeztek meg a kommunizmus áldozatairól az Országgyűlésben és a középiskolákban, majd minden évben sor kerül emlékünnepségekre, figyelmeztetőként és emlékeztetőként a korszak történéseire és a tanulságok levonására. A budapesti ünnepségek része a volt ÁVH székház, a mai Terror Háza Múzeum előtti megemlékezés.

 

***

A kommunizmus áldozataira emlékeztek február 25-én, vasárnap délután Esztergomban. Az eseményt Mindszenty József bíboros, hercegprímás szobránál, a sötétkapui mészárlás helyszínén rendezték meg.

 

Id. Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke kiemelte, hogy szimbolikus jelentőségű ez az esztergomi helyszín, mert 14 ártatlan áldozatra emlékeztet bennünket, akik ennek az értelmetlen pusztításnak az áldozatai lettek. Maga Esztergom is a kommunizmus áldozata, hiszen, ahogy tönkretették a belvárost és ahogy a fejlesztéseket megakadályozták, ahogy büntették pusztán azért mert a Magyar Katolikus Egyház központja, ez önmagában is elégséges arra, hogy ezt az emléknapot Esztergom a sajátjának érezze. A megemlékezésen jelen volt Völner Pál államtitkár, a térség országgyűlési képviselője.

 

A rendezvény végén a jelenlévők koszorúkat és virágokat helyeztek el a hercegprímás szobránál, valamint mécsesek gyújtásával rótták le tiszteletüket a kommunizmusban elesett áldozatok előtt. 


Hídlap/EB

Fotó: Nemes Zsuzsanna

Esztergom-Budapest folyóirat

Esztergom-Budapest 2023/5. szám
Esztergom-Budapest 2023/4. szám

Összes folyóirat

Keresés

Az oldalon

 

Főegyházmegyei papok

Plébánia keresése

A főegyházmegye intézményei

 


 







Adó 1%-a, Katolikus Egyház
Partnereink:




Új Ember bolt