Isten hozta weblapunkon!
 

Erdő Péter bíboros mutatott be szentmisét a budapesti Szent József-templom búcsúján

(Frissítve: 2017. március 19.)
  A Szent József-napi búcsú alkalmából Erdő Péter bíboros celebrálta az ünnepi szentmisét március 19-én, vasárnap a Horváth Mihály téri Szent József-templomban, Michels Antal plébános koncelebrálásával.

  A szentmisén – a búcsúi mise részeként felcsendült a Glória, és a nagyböjti vasárnap ellenére Szent József tiszteletére hangzott el a napjára rendelt evangéliumi rész.

  A zsúfolásig megtelt templomban a bevonulás után Michels Antal plébános köszöntötte a főpásztort és kérte az ünnepi szentmise bemutatására. Erdő Péter bíboros miután köszöntötte a híveket, kiemelte, Szent József egykor gondját viselte a szent családnak, így jogosan kérhetjük, hogy a tiszteletére szentelt templom hívő közösségének is hasonlóképp viselje gondját, őrizze annak minden tagját. Hozzátette: számára különösen fontos ez a templom, hiszen kisgyermekként ő is itt járult hat évesen az első szentáldozáshoz.

  Szentbeszédében a főpásztor többek közt kiemelte, hogy Ferenc pápa megválasztása után a mise szövegébe emelte Szent Józsefet is, mint a Szent Szűz jegyesét, ezzel is hangsúlyozva a család fontosságát, jelezve, hogy Isten különös szerepet szánt Jézus nevelőapjának.

  A szentmise végén Michels Antal plébános immár harmadik alkalommal adta át a plébániáért különösen sokat dolgozó egyik tagjának a Szent József-díjat, melyet az idei esztendőben Galgóczy Gábor, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének elnökhelyettese vehetett át.

  A plébános elmondta, hogy ezt a díjat, ajándékot évről-évre mindig olyan személynek ítélik oda, aki sokat tett a plébániáért, a közösségért. Miután a díjazott Erdő Péter bíboros kezéből átvette az elismerést, Michels Antal az egyházmegye főpásztorának is ajándékot nyújtott át, mint mondta, bár Erdő Péter, ahogyan maga is utalt rá szentbeszédében, a plébánia területéről származik, ám ezen felül is támogatja a plébániát mind lelkileg, mind anyagilag. Hozzátette: így valósulhatott meg, hogy az Egyház és az állam támogatásával megújuljon a plébánia épülete és a hozzátartozó közösségi tér is. Ezért adott át Soltész Miklós államtitkárnak is köszönő oklevelet a plébános, de ugyanígy köszönetet mondott az egyházmegyéből Süllei Lászlónak, illetve Urbán Gábornak, az egyházmegye vagyonkezelőjének, illetve a kerület vezetőinek, az építkezés tervezőinek és kivitelezőinek is. Az elismerések átadásának zárásaként Csirszka János, a képviselőtestület jelenlegi elnöke lépett a mikrofonhoz és köszönte meg Michels Antal plébános fáradhatatlan munkáját a plébánia és a közösségi termek felújításáért.

  Ezt követően a papság, az állam képviselői, a hívek átvonultak a megújult plébánia épületébe, ahol Erdő Péter bíboros megáldotta a helyiségeket. A főpásztor rövid beszédében szólt arról, hogy az utóbbi években mindig törekednek arra, hogy a közösségi életnek meglegyenek a fizikai feltételei. Azt szeretnék elérni, hogy a plébániára belépve öreg és fiatal, egészséges és beteg otthon érezze magát. Ezek a terek adnak lehetőséget a hétköznapi, baráti kapcsolatok építésére, fenntartására. Hozzátette: ilyenek régen is voltak. A háború előtt sok egyházközségnek külön kultúrháza, vagy kultúrterme volt. Ezez volt az elsők, amelyeket államosítottak, ugyanakkor az utolsók, melyeket néhány helyen visszaadtak. 1991 nyarára, amikorra az egyházi ingatlanokról szóló törvény megjelent, a legtöbb kerület jelezte, hogy a házakat nem tudják visszaadni, mert már privatizálták azokat. Ezért kell hosszú évek óta azon fáradoznia az egyházmegyének, hogy újra lehessen otthona, tere a közösségi életnek.

  Erdő Péter megköszönte az állami segítséget, az önkormányzat jóindulatát, mindenki odaadását, aki lehetővé tette, hogy a megáldandó házban mindenki alkalmas otthonra leljen. Templom és baráti együttlét, imádság és élet egészítse ki egymást, e falak között szerves egységet alkosson – fejezte be beszédét Erdő Péter bíboros.

  Az épület megáldását követően az egyházközség hívei két kiállítást is megtekinthettek: Farkas Péter fotóiban gyönyörködhettek, illetve megnézhették és adományok felajánlása után haza is vihették az értelmileg sérült fiatalok és felnőttek alkotásaiból nyílt tárlat egy-egy darabját.

Az elhangzott szentbeszéd elolvasható Beszédek rovatunkban.

Fotó: Merényi Zita
Forrás: Bókay László/Magyar KurírLevél a lapgazdának!