Isten hozta weblapunkon!
 

Kettős jubileum az Egyetemi Katolikus Gimnáziumban

(Frissítve: 2017. március 18.)
  A 2016-2017-es tanévben kettős jubileumot ünnepelhet a Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium és Kollégium, amely 330 éves történelmi múlttal rendelkezik, és a rendszerváltozás utáni újraalapítása óta is már 20 esztendő telt el.

  A jeles intézményt a török seregek kiűzése után 1687. március 19-én alapította Széchenyi György esztergomi érsek. Az oktatás egykoron a mai budavári Hilton szálloda helyén álló épületben kezdődött el. Az elmúlt évszázadok alatt rengeteg diák tanult ebben az iskolában. Többen közülük világhírre tettek szert tudományos munkásságukkal, például Semmelweis Ignác, mások a politikai élet meghatározó alakjai lettek, így gróf Andrássy Gyula és Kállay Miklós miniszterelnökök. Az egykori növendékek közül sokan életüket áldozták hazájukért a honvédő háborúkban. A diákokat ma is büszkeséggel tölti el, hogy két aradi vértanú - Nagysándor József és Török Ignác – is ebben az iskolában tanultak, nevelkedtek.

  A gimnázium jelenlegi székhelyét egykori diákjának, báró Eötvös Józsefnek köszönheti, aki kultuszminisztersége alatt intézte el, hogy az iskola a kicsi, elavult helyéről 1876-ban a mai, impozáns épületébe költözhetett. A világháború után, 1949-ben az államosítás vetett véget a katolikus gimnázium sikeres működésének.

  A rendszerváltás után újraindulhatott az egyházi oktatás, így 1997-ben Paskai László bíboros újraalapította a Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnáziumot. Az elmúlt húsz év alatt az iskola folyamatos bővülésével a diákok létszáma több mint 560 főre növekedett.

  Az eltelt évszázadok ajándékait megköszönni gyűlt össze az iskola diáksága március 17-én a Batthyány téri Szent Anna-templomban, ahol a jubileum alkalmából Snell György segédpüspök celebrálta a hálaadó misét Jánosa Domokos plébánossal és Kelemen László káplánnal, az intézmény egykori diákjával. A püspök szentbeszédében kiemelte: komoly feladat és felelősség egy ilyen régi, jó hírű iskola növendékeinek az elődök nyomdokaiban haladni. Ehhez kívánt erőt, kitartást a hitben, szeretetben.

  A szertartás után mindenki felvonult az iskolába, ahol meglepetés várta a tanulókat. Jánosa Domokos atya egy feszületet ajándékozott az iskolának az ünnep alkalmából, amelyet Snell György segédpüspök szentelt fel. Néhány diák, és az iskola kórusa egy rövid műsort adott a ceremónia előtt. A feszület alatt egy táblán a következő szöveg áll: „Így szeret az Isten”. E mondat kapcsán a püspök úr kiemelte: „a feszület előtt állva ne csupán a szenvedés jusson eszünkbe, hanem az, hogy Jézus a kereszthalált szeretetből vállalta. Ez a szeretet a feszület igazi mondanivalója.”


E.B.Levél a lapgazdának!