Isten hozta weblapunkon!
 

Mudrák Attila fotóművész Esztergom város új Pro Urbe díjasa

(Frissítve: 2017. március 16.)
  Nemzeti ünnepünk alkalmából, március 15-én Mudrák Attila fotóművész Pro Urbe díjat vehetett át Esztergomban, a Szent Imre Szakgimnázium Dísztermében.

  Mudrák Attilát elsősorban albumokban, könyvekben, folyóiratokban publikált táj- és városképei, valamint műtárgyfotói tették országszerte ismertté. Fotográfusi szemléletét alapvetően a konstruktivitás és a líraiság különös ötvözete jellemzi.

  Mudrák Attila 1958-ban született Esztergomban. Korán megismerkedett a művészettel: hat hetes korában Bajor Ágost festőművész portrét készített róla. Gyermekkorában az esztergomi bazilikában ministrált, volt ott jegyszedő, illetve ötödmagával harangozó (akkoriban ennyi ember kellett a harangok megszólaltatásához). Tizennégy éves korában Eitler Gottfrid mester megmutatta neki a fotóelőhívást. Először az otthonáról és családja tagjairól készített felvételeket, melyeket aztán a fürdőszobába zárkózva hívott elő. Az első gépe egy Smena volt, melyet később Praktika tükörreflexes fényképezőgép követett. Az érettségi vizsgát a Temesvári Pelbárt Ferences Gimnáziumban tette le, a gimnáziumi évek alatt épületeket, embereket, családtagokat és osztálytársakat fényképezett.

  1975-ben Mudrák Attila Lékai László esztergomi érsekről készített fényképeket egy szertartás során, melyek eljutottak a bíboroshoz. Ez vezetett oda, hogy felkérték egyházi események fotózására. Miután nem vették fel főiskolára, Bartl Lenci, az akkori kanonok biztatására a fényképezést választotta hivatásául érettségi után.

  1976-tól fényképészgyakornok volt Szelényi Károly mellett a Corvina Könyvkiadónál. 1978-tól másodállásban, 1980-tól napjainkig főállásban fotográfus a Keresztény Múzeumban. A múzeum, az esztergomi Főszékesegyházi Kincstár, a Prímási Levéltár és a Főszékesegyházi Könyvtár hivatásos fotósa, ami azt jelenti, hogy csak ő fényképezheti le az e gyűjteményekbe tartozó tárgyakat.

  1979-től kezdve jár Erdélybe, az utóbbi években a Teleki László Alapítvány megbízásából. Az alapítvány a határainkon túli magyar vonatkozású épített örökség kutatását, dokumentálását és felújítását végzi. 2015-ben indították el a Rómer Flóris Tervet, amelynek keretében tavaly közel száz Kárpát-medencei műemléken kezdődtek állagmegóvási, felújítási munkálatok.

  2016 végén az Országos Széchenyi Könyvtárban nyílt fotókiállítása Mudrák Attilának. A fényképek a Kárpát-medence eldugott kis falvaiba, földrajzi és szimbolikus értelemben is a végekre kalauzolnak el, ahol ma többnyire a reménytelenség és a szegénység az úr. Csak a sok száz évvel ezelőtt művészi gonddal megépített templomok tanúskodnak a valamikori gazdagságról, azokról az időkről, amikor ezeket a vidékeket még éltető erővel látta el Európa gazdasági és kulturális vérkeringése. A művészi fotók mégsem az elmúlás és a reménytelenség tükörképei. Sokkal inkább a szépség, a harmónia és az újjászületés reménye árad belőlük.

  Mudrák Attila számos kitüntetés, köztük az „Esztergomért” emlékérem, Esztergom város Babits-díja, a Megyei Príma díj különdíja tulajdonosa. A Reformáció Emlékbizottság fotópályázatán az emberábrázolás kategóriában első helyezett lett.

Forrás és fotó: Magyar Kurír/Keresztény Múzeum; Esztergom.huLevél a lapgazdának!