Isten hozta weblapunkon!
 

Az emberek féltik a rosszul értelmezett szabadságot

Erdő Péter(Frissítve: 2017. március 13.)

A Budapesti Görögkatolikus Helynökség búcsúja

  Március 11-12-én tartotta a Budapesti Görögkatolikus Helynökség búcsúját Máriapócson. Szombaton Erdő Péter bíboros, prímás vezette az elmélkedéseket a Kegytemplomban. Az érdeklődés nagyságát mutatja, hogy Sydney-ből is érkezett közéjük zarándok. A vendéget és a résztvevőket Szocska Ábel apostoli kormányzó köszöntötte, a közös Imaórát pedig Kocsis Fülöp, érsek-metropolita atya vezette.

  Az előadásokat csaknem 400-an hallgatták. Az első elmélkedés során a család volt a központi téma. Erdő Péter bíboros úgy fogalmazott: sajnos ma nagyon sokan nem merik vállalni azt az elköteleződést, ami egy házassággal jár. Ez a változás az utóbbi harminc év eredménye, nincsenek kapcsolatok, nincs értelme és értéke a jelen pillanatnak sem. Pedig az ember lelkében él ez a remény, hiszen tudjuk, hogy az igazi örömet az Istennel való kapcsolat szerzi meg számunkra. Ezek az emberek a családban és a házasságban is joggal keresik a boldogságot, sokan viszont azért nem találják ezt meg életükben, mert féltik a rosszul értelmezett szabadságot.

  A második előadás alkalmával a katolikus-ortodox párbeszédről folytatott elmélkedést a bíboros úr. Szerinte mindenképpen folytatni kell ezt a megkezdett munkát, és a keleti és nyugati kereszténységnek közösen van szüksége a gyakorlati tanúságtételre. Végül bárki feltehette kérdését egy fórum keretében. Olyanokra keresték a választ a résztvevők, mint például lesz-e görögkatolikus program az Eucharisztikus Kongresszuson? Mi az egyház válasza a „törődj magaddal” életfelfogásra? A világban jelenleg folyó keresztényüldözés ügyében miért ilyen visszafogott a Vatikán? Miért nincs világméretű összefogás? Tervezi-e az egyház, hogy az elváltak és az élettársi viszonyban élők szent áldozáshoz járulhassanak? Vagy ortodox templomban áldozhat-e katolikus ember?

  Jaczkó Sándor, a Budapesti Görögkatolikus Helynökség helynöke köszönetét és háláját fejezte ki a bíboros úrnak, hogy megtisztelte jelenlétével és gondolataival ezt a búcsút.

  Az estét vecsernyével zárták a résztvevők, majd másnap a Szent Liturgia után indultak haza… Újult lelkierővel.

Az eseményhez kapcsolódó felvételek a Galéria rovatunkban tekinthetők meg!
Videó megtekinthető ide kattintva!

Fotó és forrás: Hajdúdorogi FőegyházmegyeLevél a lapgazdának!