Isten hozta weblapunkon!
 

Otthonápolási tanfolyam a Szent Ferenc kórházban

(Frissítve: 2017. március 8.)
  A Budapesti Szent Ferenc Kórházat az Assisi Szent Ferenc Leányai Kongregáció nővérei alapították 1936-ban. A jelenleg is a nővérek tulajdonában álló intézményben kéthavonta otthonápolási tanfolyamot indítanak.

  Kórházainkban sok olyan beteg fekszik, akinek az ellátása alapvető tudással és szerető családi háttérrel a saját otthonában komfortosabban megoldható lenne. A családtagok szándéka gyakran megvan, a kellő ápolási ismeret azonban hiányzik.

  – A hozzátartozók megkeresése alapján a Budapesti Szent Ferenc Kórház a Budán élő családokat támogató, rehabilitációs egészségügyi programot indított tavaly szeptembertől, ahol az érdeklődők közvetlenül a kórház szakértőitől sajátíthatják el az otthonápolási fogásokat – mondta el Toldy-Schedel Emil, a kórház főigazgatója.

  – Tapasztalatunk, hogy a betegeket inkább a fekvőbeteg-ellátás irányába terelik, mert a család nincs birtokában annak a tudásnak, amivel egy krónikus beteg otthon ápolható, ugyanakkor a budai régióban magasak az elvárások a kórházi ellátással szemben, aminek az intézmények nem mindenben tudnak megfelelni.

 
Az igazgató felhívta a figyelmet, hogy leginkább a beteg etetése, emelése, mosdatása, pelenkázása, sebkezelése, katéter-gondozása az, ami problémát okoz.

  – Nővéreink és ápolóink kéthavonta, demonstrációs eszközökkel, kórházi betegek együttműködésével mutatják és tanítják meg ezeket az egyszerű, de hasznos praktikákat. A foglalkozások általában 6-8 fős csoportban, egynapos foglalkozás keretében zajlanak. Húszperces elmélet után technikai bemutató következik. Minden eszköz beszerzésében tanácsot tudunk adni. Az érdeklődőket korlátozott számban, előzetes jelentkezés alapján tudjuk fogadni.

 
A főigazgató hozzátette: a tudást megszerezhetjük, a technológiát megvehetjük, de magunkból és az időnkből csak mi tudunk többet adni beteg szeretteinknek.

A következő oktatásra Megléczné Ocsenás Mária ápolási igazgatónál lehet jelentkezni e-mailben az apolig@szentferenckorhaz.hu címen, vagy postai úton (Szent Ferenc Kórház, 1021 Bp. Széher út 73).

Budai Polgár/E.B.Levél a lapgazdának!