Isten hozta weblapunkon!
 

Kis Szent Teréz szüleiről tartott előadást Bakos Rafael karmelita Budapesten

(Frissítve: 2017. március 4.)
  Bakos Rafael győri karmelita házfőnök mondott homíliát a városmajori plébániatemplomban március 3-án este az elsőpénteki szentmisén. A konferenciabeszéd-sorozat részeként tartott előadásában „Az első házaspár, akiket együtt avattak szentté” címmel Kis Szent Teréz szüleiről értekezett.
A szertartást követően a kistemplomban az érdeklődök kötetlen beszélgetésen vehettek részt a szerzetesi elöljáróval.

  2015. október 18-án, a missziós vasárnapon avatta szentté Ferenc pápa Kis Szent Teréznek, a missziók társvédőszentjének szüleit: Boldog Louis és Zélie Martint. Ők az első házaspár, akiket együtt avatott szentté az Egyház. Hivatásukat hűségesen megélve segítették egymást az életszentség felé, és ebben a szellemben nevelték gyermekeiket is. A hétköznapok gyakorlatába ültették, amit a Katolikus Egyház Katekizmusa így tanít a házasság szentségéről: „életállapotukban és a maguk helyén a keresztény házastársak Isten népe tagjaiként sajátos adományokban részesülnek. A házasság szentségének ez a sajátos kegyelme arra rendeltetett, hogy tökéletesítse a felek szeretetét és megerősítse fölbonthatatlan egységüket. E kegyelemnek köszönhetően segítik egymást, hogy kölcsönösen megszentelődjenek a házaséletben, a gyermekek elfogadásában és nevelésében.” (KEK 1641)

  Kis Szent Teréz szüleit XVI. Benedek pápa avatta boldoggá 2008. október 19-én. Louis és Zelie Martin 1858-ban kötöttek házasságot, kilenc gyermekük közül öten választották a szerzetesi életet. Zelie fennmaradt levelei mesélnek az utókornak a család életéről. A 218 darab, 1863 és 1877 között íródott levél a család mindennapjairól szól, gyermekeik születéséről és közülük négy gyermek elvesztéséről. Minden reggel 5 óra 30 perckor misén vett részt a Martin család, együtt imádkozták az Úrangyalát és a vesperást, szigorúan az Úrnak szentelték a vasárnapokat, komolyan vették a böjtöt adventben és nagyböjtben – ugyanakkor a levelek tanúskodnak a vidám percekről is, viccekről, játékokról; Louis szeretett horgászni és billiárdozni.

  Szegényeket hívtak meg ebédre, és látogatták a betegeket; lányaikat arra tanították, hogy a szegényekkel, kisemmizettekkel egyenrangúként bánjanak. Amikor Zelie 46 évesen meghalt, Louis magára maradt öt lánygyermekével – Teréz még csak négy és fél esztendős volt akkor. Louis Martin hosszas betegeskedés után 1894-ben hunyt el.

  Sokan vélik úgy, hogy Louis és Zelie Martin mindennapi életszentségét követendő példának kell tekinteni napjainkban is; 2008-ban XVI. Benedek boldoggá avatta őket, és 2015 októberében ők lettek az első közösen szentté avatott házaspár. Legkisebb leányuk, Lisieux-i Szent Teréz a missziók védőszentje, Ferenc pápa egyik legkedvesebb szentje; II. János Pál nyilvánította egyháztanítóvá 1997. október 19-én.

  A magyar családokat megszólító missziós konferenciabeszédek kövekező alkalma április 7-én lesz a városmajori Jézus Szíve-templomban a 18 órai szentmise keretében. Osztie Zoltán, a budapest-belvárosi főplébánia plébánosa, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének (KÉSZ) korábbi elnöke tart előadást Az Egyház szolgálata a társadalom számára – a KÉSZ szerepe ebben a szolgálatban címmel. Május 5-én Hodász András konferenciabeszédére kerül sor Férfi és nő eredeti egysége – test és szexualitás Isten akarata szerint címel. Június 2-án Sajgó Szabolcs jezsuita ökonómus, a Párbeszéd Háza igazgatója beszél testvéreinkről, a szentekről.

Fotó: Panoramio.hu
E.B.Levél a lapgazdának!