Isten hozta weblapunkon!
 

Főpásztorunk látogatása Isztambulban

(Frissítve: 2017. márcuis 3.)
  Erdő Péter bíboros, prímás március 4-én este Törökországba utazik, hogy Bartholomaiosz ökumenikus pátriárka meghívására részt vegyen vasárnap a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus püspökszentelésén. A programon jelen lesz katolikus részről Angelo Bagnasco bíboros is, a CCEE elnöke (Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa), akit 2016 októberében választották meg a magyar prímás utódjául a kontinentális szervezet élére.

  A konstantinápolyi ortodox egyház az öt nagy patriarkátus egyike, tiszteletbeli elsőséget élvez az ortodox egyházak között.

  Bartholomaiosz ökumenikus pátriárka többször járt Magyarországon. Az egyházi vezető 2000. augusztus 20-án Budapestre látogatott a kereszténység és a magyar állam millenniumára. Ekkor a Szent István-bazilika előtti téren az ortodox egyház is szentként ismerte el Szent István királyunkat.

  A következő esztendőben az ökumenikus pátriárkát a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Kara díszdoktorrá avatta. Ebben az időszakban főpásztorunk állt rektorként az intézmény élén.

  Erdő Péter bíboros, a CCEE (Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa) elnökeként Bartolomeosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka meghívására 2007. április 18-20. között hivatalos látogatást tett Isztambulban. A bíboros pátriárkával folytatott megbeszélésének témája a katolikus és ortodox keresztények közti kapcsolatok fejlesztése, valamint az alapvető emberi és keresztény értékek európai képviselete volt. Szót váltottak a nagyvárosokban tartott missziók modern tapasztalatairól is.

  Az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának (CCEE) és az Európai Egyházak Konferenciájának (CEC) vegyes bizottságát 2010. március 10-én magánkihallgatáson fogadta Bartholomaiosz konstantinápolyi pátriárka Isztambulban. A CCEE küldöttségét a magyar bíboros, prímás vezette.

  A 2014. március 3-án hivatalos látogatásra hazánkba érkező Bartolomeosz pátriárkát itt-tartózkodásának első napján vendégül látták a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjai az MKPK székházában, ahol főpásztorunk köszöntötte az ortodox egyházfőt.

  A magyar kormány 2014-ben írt alá megállapodást a magyarországi ortodox egyházakkal, amelyben hazánk elismeri és nagyra értékeli az ortodox hagyományt, amely évszázadok óta szerves része történelmünknek.

  Áder János államfő és Bartholomaiosz pátriárka két évvel ezelőtti isztambuli találkozóján az egyházi vezető elismerően szólt a 2014-ben aláírt megállapodásról. Magyarországon egyébként a 2011-es népszámlálás adatai szerint 15 ezren vallották magukat az ortodox egyházhoz tartozónak.


E.B.Levél a lapgazdának!