Isten hozta weblapunkon!
 

Szétszórás helyett – alternatív egyházi megoldás a hamvak méltó elhelyezésére Esztergomban

(Frissítve: 2017. március 2.)
  Harmai Gábor plébános az esztergom-belvárosi plébánián a halottak hamvainak méltó és szent helyen történő elhelyezésében kíván segíteni. Az újszerű lehetőséggel akár a távolabb lakó, például budapesti gyászolók is élhetnek, többek közt a természetben való szétszórás méltó alternatívájaként.

  Mivel az utóbbi évtizedekben – anyagi vagy más megfontolásokból – nagyon sokan hazavitték elhunyt szeretteik hamvait, esetleg a természetben szórták szét, Harmai Gábor a templomban olyan helyet alakított ki, ahol átmenetileg vagy végleg elhelyezhetők az elhunyt hozzátartozók urnái, úgy, hogy azonosíthatók maradnak.

  A lehetőséggel akár Esztergomtól távolabbi, például budapesti gyászolók is élhetnek, többek közt a természetben való szétszórás méltó alternatívájaként.

  Sok gyászoló saját hamvaival együtt kívánja korábban eltávozott halottját végső nyugvóhelyre temettetni. A közös urnaszekrény erre is lehetőséget biztosít, így nem kell a hamvakat otthon őrizni, ami a gyász feldolgozását is nagymértékben akadályozhatja.

  Az urnák méltó és szent helyen való elhelyezése a kevésbé jó anyagi helyzetű gyászolóknak is segítség, hiszen 25 ezer forintért végleges elhelyezést kínál a plébánia, a későbbiekben sem kell sírhelyet megváltani, amit sokszor csak jelentős összegekért lehet megtenni.

  Harmai Gábor arról is tájékoztatott, hogy minden hónap utolsó vasárnapján az este 7 órakor kezdődő szentmisét a plébániatemplomban eltemetett elhunytakért mutatják be.

  A kezdeményezés teljes összhangban van a Hittani Kongregáció tavaly ősszel, halottak napja előtt kiadott Ad resurgendum cum Christo (Hogy feltámadjunk Krisztussal) kezdetű dokumentumával, amely hangsúlyozza: az Egyház nem engedélyezi az elhunytak hamvainak otthoni őrzését, de a hamvak természetben való szétszórását sem.

  A hívek fiatalabb generációja talán már azzal sincs tisztában, hogy 1963-ig, a II. vatikáni zsinat döntéséig az Egyház még a hamvasztást sem engedélyezte, ragaszkodott a hagyományos, koporsós temetéshez. A döntés után azonban egyre jobban elterjedt az urnatemető, illetve a hamvak szórása az úgynevezett osszáriumokban. A Hittani Kongregáció tavalyi dokumentuma hangsúlyozza, a halottakat temetőben vagy más felszentelt helyen, méltó módon kell elhelyezni.

  Sokszor megesik, hogy egy-két évtized után, amikor esetleg már a hamvakat őrző hozzátartozó is elhalálozik, a rokonok méltatlanul kezelik az urnákat, pedig a keresztények a kezdetektől fogva kívánták, hogy halottaikat imádság és emlékezet övezze, sírjaik az ima és az emlékezés helyeivé váljanak. A hamvak szent helyen való őrzése tehát attól a veszélytől is megóv mindnyájunkat, hogy megfeledkezzünk a halottainkért mondott imáról.

  Az urnáknak az esztergomi Szent Péter és Pál-templomban történő elhelyezésével kapcsolatban információt kaphatnak:
– a 2500 Esztergom, IV. Béla király utca 3. címen,
– a (33) 898124-as telefonszámon,
– a sztpeterespal@egomnet.hu e-mail-címen.

További információkat a plébánia honlapján találnak.
Fotó: Esztergomi Szent Péter és Pál Plébánia
Forrás: Bókay László/Magyar KurírLevél a lapgazdának!