Isten hozta weblapunkon!
 

Karitász az Újlaki Plébánián

 (Frissítve: 2017. március 1.)
  A karitász szolgáló szeretetet jelent. Az evangéliumi üzenet egyik fontos fogalma, amely jelzi: Isten Fia azért jött közénk, hogy szolgáljon minket, különösen azokat, akik erre legjobban rászorulnak. Jézus ezért megkülönböztetett figyelemmel fordult a betegek, a szegények, a társadalom peremére szorultak felé, és erre a szolgáló szeretetre buzdította tanítványait is. Ennek az egyik legszebb megnyilvánulása volt, amikor az utolsó vacsorán megmosta a tanítványai lábát, és jelezte, hogy példát mutat számukra, nekik is hasonlóképpen kell cselekedniük.

  Egy plébánia életében fontos szerepet játszik a Karitász működése. Jelzi a rászorultak és a világ számára, hogy Jézus szeretete tanítványai, követői által ma is kiárad, gyógyítva azokat, akik lelki és testi sebeket hordoznak.

  Az Újlaki Sarlós Boldogasszony Plébánia karitász csoportja is ennek a krisztusi szeretetnek hordozója, továbbadója. Az elmúlt évtizedekben ez a szolgálat sokféleképpen megnyilvánult. A politikai fordulat előtt gondoskodott a betegekről. Ennek kiemelkedő egyénisége Cseresznyés Nándor volt. A kilencvenes évek elején, a plébánia sokat tett azért, hogy az a hívek adományai a forradalmi időket élő Erdélybe jussanak. Udvardy László vezetésével végezték ezt a hősies munkát. Ezt követően az újlaki hívek közül sokan vállalták, hogy főznek a rászorultaknak és segítik a szegényeket. Ebben az időben a karitász vezetői Tarján Mária, Raisz Ildikó és Szaszovszky József voltak. Az új vezető, Munkácsi Péter új feladatok előtt áll: felkeresni a hangtalan, rejtett módon élő szegényeket, betegeket, akik nem kopogtatnak a plébánia ajtaján, de segítségre szorulnak.

  Újlaknak, egyedi helyzete miatt, van egy sajátos feladata, küldetése is. A budai hegyek erdejében és a Duna partján sok hajléktalan él, akik megtört családi életük vagy tartós munkanélküliségük miatt elvándoroltak vidéki otthonaikból. Nincs ugyan bejelentett lakásuk, de ők is a plébánia területén élnek. Ők azok, akik naponta segítségre szorulnak. A plébánia, a hívek nagylelkű adományait továbbadva, rajtuk is próbál segíteni.Fotó: Újlaki Plébánia
Forrás: Berán Ferenc/E.B.Levél a lapgazdának!