Isten hozta weblapunkon!
 

Együtt a babákért – A budapesti karitászközpont is megkezdte az adományok szétosztását

(Frissítve: 2017. február 23.)
  A rászoruló családok hatékony támogatásáért az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Szent Erzsébet Karitász Központja több segélyprogramot is megvalósít az országos központtal együttműködve. Jó példa erre a karitász és a Drogerie Markt (DM) Magyarország közös kampánya, az „Együtt a babákért” program.

  A program célja a rászoruló kisgyermekes családok támogatása pelenkával. A napokban megkezdődött az adományok szétosztása a fővárosban.

  Az „Együtt a babákért” program – ami 2010-ben indult – az előző évekhez hasonlóan 2017-ben is 260 család számára biztosít fél évre elegendő pelenkát, összesen 20 millió forint értékben. Az országos jótékonysági kezdeményezés keretében összesen 6500 doboz pelenkát osztanak szét a karitász munkatársainak segítségével.

  A Szent Erzsébet Karitász Központ eddig több száz kisgyermekes családot javasolhatott a támogatásra. A kérelmező családok adatai a szociális jelzőrendszeren keresztül – plébániák karitászcsoportjai, önkormányzati gyermekjóléti és családsegítő szolgálatok, továbbá a védőnői hálózat ajánlásával – érkeznek a főegyházmegyei karitászközponthoz. A pelenkák adományozását minden esetben megelőzi az együttműködő kapcsolattartás a központtal, illetve a pályázat benyújtása a szükséges jövedelemigazolásokkal.

  A támogatottak jelentős részénél sajnos halmozottan fordulnak elő szociális és egészségügyi problémák, a kérelmezők között van bántalmazott, gyermekét egyedül nevelő vagy épp a hajléktalanságból kilépő édesanya. Előfordul, hogy az édesapa állásának elvesztése miatt kerül átmenetileg nehéz anyagi helyzetbe a család. Több esetben pedig egészségügyi probléma teremt kilátástalannak tűnő helyzetet: a gyógykezelések rónak súlyos anyagi terhet a családra.

  A pelenkák átadása nem mindennapi módon kezdődött el országos szinten: öt családhoz a Music FM rádió stábja vitte el az adományt, és az átadást élő adásban közvetítették. A hallgatók így részesei lehettek két budapesti, egy székesfehérvári, egy pomázi és egy nagymarosi család örömének. Budapesten a Szent Erzsébet Karitász Központ folytatja a kisgyermekeseknek szánt jótékonysági adományok szétosztását egyik fővárosi raktárából.

A dm-Drogerie Markt Magyarországon jelentős szereplő a drogéria kiskereskedelem piacán, polcain több mint 13.000 terméket kínál a szépségápolás és az egészségmegőrzés témakörében. Széles kínálatot tartanak fenn bio-élelmiszerekből és natúr kozmetikumokból is. Az első dm üzlet 1973-ban nyitotta meg kapuit Karlsruhe városában. A későbbiekben nemzetközivé váló lánc 1993-ban nyitotta meg első egységét hazánkban. A dm jelenleg 256 üzletével teljes országos lefedettséget biztosít a drogéria kiskereskedelem piacán.Fotó: Thaler Tamás
E.B.

Főegyházmegyénk karitászközpontja továbbra is segíti a rászorulókat

(Frissítve: 2017. február 2.)
  Főegyházmegyénk Szent Erzsébet Karitász Központja, amely Budapest hatodik kerületében, a Hunyadi téren található, a sikeres karácsonyi segélyakcióit követően is aktívan szervezi az adományok eljuttatását a szükséget szenvedőknek.

  A karitászmunkatársak a januári rendkívüli hidegben is heti rendszerességgel osztottak élelmiszercsomagokat és meleg ruhát központi raktárukból a rászorulóknak. Ezt a munkát nagyban segítette a segélyszervezet Magyar Élelmiszerbank Egyesülettel kötött megállapodása, melynek köszönhetően a karitászközpont tartós és rövid szavatossági idejű élelmiszereket is kap, amiket szétoszthatnak. A másik jelentős támogató a Béres Gyógyszergyár Zrt., mely nagy mennyiségben adományoz gyógyhatású és egészségmegőrző készítményeket a téli időszakban a központnak. Szintén a beteg emberek számára jelentett sokat, hogy adományozók jóvoltából a karitászon keresztül gyógyászati vagy nehezen beszerezhető ápolási eszközöket tudtak térítésmentesen kölcsönözni.

  A Katolikus Karitász országos központjával együttműködve kerülhetett sor az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyében az iskolakezdési utalványok kiosztására, valamint a Drogerie Markt Magyarország évek óta népszerű pelenkaakciójának megszervezésére is. Volt jelentős alma- és burgonyaosztás, emellett elkobzott vámárukat is eljuttathattak a rászorulókhoz.

  A Szent Erzsébet Karitász Központ még ősszel megkezdte az országos központ által vásárolt fatüzelésű kályhák kiszállítását, melyekhez folyamatosan tűzifát is biztosítanak.

  Gyakran kérnek a rászorulók bútort, lakásfelszerelést: ezeket a kéréseket a felajánlott adományok beérkezése függvényében tudják teljesíteni, de a hiányos bútorzatú lakások felszerelése, a kiutalt szükséglakások berendezése szinte mindennapos feladat a karitász munkatársai számára. Esetenként a családok költöztetésében is segítenek. A felújítandó lakások rendbetétele általában komoly anyagi terhet ró a családokra. Ennek enyhítésére egy cég felajánlásának köszönhetően festékadományt is tudtak adni a rászorulóknak. Indokolt, a lakhatást súlyosan veszélyeztető esetben szerény mértékben a Szent Erzsébet Karitász Központ támogatást tud nyújtani a közüzemi hátralékok rendezéséhez.

Fotó: Szent Erzsébet Karitász Központ
E.B.Levél a lapgazdának!