Isten hozta weblapunkon!
 

Erdő Péter a Szent István-bazilikában: Nyitva van az irgalmasság kapuja

Erdő Péter(Frissítve: 2015. december 13.)
  Erdő Péter bíboros december 13-án megnyitotta a Szent István-bazilikában az irgalmasság szent kapuját. Küldetésünk arra szól, hogy megnyissuk az irgalom és a bocsánat kapuját és hirdessük, már itt a földön Istenhez tartozunk – fogalmazott.

  A jubileumi szentév hazai kezdetét ünneplő liturgia a Szent István-bazilika főhomlokzata előtt kezdődött. Megnyitjuk Isten irgalmának kapuját, hogy a szentév közösségünk és az egész emberiség számára a kegyelem és a megbékélés mély megtapasztalásához vezessen – imádkozta Erdő Péter bíboros.

  Az ünneplő menet – Erdő Péter bíboros, a szentmise főcelebránsa, a koncelebráló paptestvérek, az esztergomi szeminárium papnövendékei, valamint a hívek közössége – előtt felolvasták az evangéliumot, majd részlet hangzott el Ferenc pápa a rendkívüli jubileumi szentévet meghirdető bullájából.

  Ferenc pápa hangsúlyozza, állandóan szemlélnünk kell az irgalmasság misztériumát. Ez számunkra az öröm, a derűs nyugalom és a béke forrása. Üdvösségünk feltétele. Így fogalmaz: az irgalmasság a végső és legnagyobb tett, amellyel Isten elénk siet. Az irgalmasság az alapvető törvény, amely minden ember szívében ott lakik, aki őszintén tekint a testvérre, akivel az élet útján találkozik, és az út, amely egyesíti Istent és az embert, mert kitárja a szívét arra a reményre, hogy bűneink korlátai ellenére mindenkor szeretnek bennünket. Váljunk mi magunk is az Atya cselekvésének hatékony jeleivé! Ezért hirdettem meg az irgalmasság rendkívüli jubileumát – buzdított a Szentatya.

  Induljunk el Krisztus nevében! Ő az út, amely elvezet bennünket a kegyelem és irgalmasság kapuján át az üdvösségre – e szavakkal indult el a körmenet az irgalmasság kapuja felé. Erdő Péter

  A kapu elé érkezve Erdő Péter így imádkozott: Tárjátok ki az igazság kapuit, bemegyünk, hogy hálát adjunk az Úrnak!

  Miközben a kaput megnyitották, Erdő Péter így folytatta: Ez az Úr kapuja: belépünk rajta, hogy elnyerjük irgalmát és megbocsátását. A körmenet ezután visszatért a templomba. Erdő Péter megáldotta a vizet, majd a hívek megújították keresztségi fogadalmukat.

  A szentmise, melyen részt vettek az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye budapesti plébániának küldöttei is, igeliturgiával folytatódott.

  Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye „Irgalmasok, mint az Atya” felirattal molinót készíttetett, melyet a közösségek templomaikban az ambóra helyezhetnek a szentévben, hogy ezzel is emlékeztessenek: küldetésünk van az irgalmasság évében. A szentév hirdetésének ezt a módját iskolák, szerzetesrendek kápolnái számára is felajánlották.

  A plébániák, rendek és intézmények küldöttei nagy számban jöttek el a szentmisére, hogy Erdő Péter bíborostól átvegyék a molinókat. Blanckenstein Miklós elmondta, a vidéki plébániák küldöttei Esztergomban, a szentmisét bemutató Snell György püspöktől vehetik át a molinókat. Erdő Péter

  Molinó kerül Müller György és Kemenes Gábor börtönpasztorációért felelős lelkészek kérésére a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet kápolnájába is. Ezeket a szentmisén részt vett rabok vehették át.

  Nagy méretű molinó hirdeti majd a Szent István-bazilika homlokzatán is az irgalmasság üzenetét, melyet a karácsonyi vásár után, januárban helyeznek el a térre néző bejáratnál.

  A szentmise záró áldása előtt Erdő Péter így szólt: Szétküldtük az irgalmasság éve üzenetét: nyitva van az irgalmasság kapuja, nyissuk meg mi is szíveinket, hogy Istenhez találjunk!

Az elhangzott szentbeszéd elolvasható Beszédek rovatunkban.
Videó megtekinthető ide kattintva!

Fotó: Lambert Attila
Forrás: Trauttwein Éva/Magyar KurírLevél a lapgazdának!