Isten hozta weblapunkon!
 

Évnyitó szentmise a római Pápai Magyar Intézetben

(Frissítve: 2017. október 10.)
  Október 8-án, Magyarok Nagyasszonyának főünnepén a Pápai Magyar Intézet protektora, Erdő Péter bíboros, prímás nyitotta meg a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia fenntartásában működő római intézmény új akadémiai évét. Jelen voltak az Intézetet felügyelő Vigliancia Bizottság tagjai, Szentmártoni Mihály jezsuita, Kovács Gergely pápai káplán és Melo Lajos domonkos.

  Az ünnepi szentmise homíliájában a bíboros kiemelte, hogy Szűz Mária az emberiség történetében fordulópont, hiszen az Ő kimondott igenje megváltoztatott mindent: előtte csupán sejtések és ígéretek voltak a birtokában, utána azonban Jézus Krisztusban a megváltás műve beteljesesedett, valósággá lett. Az emberiség fejlődése során különböző csoportokba, nemzetekbe rendeződött, melyek saját kultúrával és történelemmel rendelkeznek, a Teremtő gazdag ajándékaként. A kinyilatkoztatás pedig tudomást vesz a nemzetekről. Az utolsó ítéletről szóló beszédében például maga Jézus is említi őket. A népeknek a Biblia szerint angyala van. Az egyes nemzetek gyakran választottak maguknak patrónust, közülük is kiemelkedik a Szűzanya, hiszen őt sok nemzet, így a magyar is Nagyasszonyaként, védőszentjeként tiszteli. Ez a pártfogás azonban kétoldalú: egyrészt reméljük az ő oltalmát nemzetünkre, életünkre, másrészt azonban ez minket is kötelez. Nekünk is igent kell mondani Isten tervére. A Pápai Magyar Intézet lakói, itt tanuló ösztöndíjasai különösen is kérjék az ő közbenjárását, hogy Máriához hasonlóan be tudják teljesíteni azt a küldetést, amely miatt Rómába érkeztek, igent tudjanak mondani Isten tervére népünk és egyházunk életében. Tanulmányaik alapján közvetíthessék is Szent akaratát mások felé.

  A kilencven éve magyar tulajdonban lévő római Falconieri-palota falai közt működő, Tóth Tamás (Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye) pápai káplán, rektor vezette Pápai Magyar Intézetben jelenleg hat magyar pap ösztöndíjas lakik: Ádám Miklós (Esztergom-Budapest) biblikumot, Bokor Zoltán (Szombathely) erkölcsteológiát, Dobos András (Miskolc) keleti teológiát, Molnár János (Szombathely) erkölcsteológiát, Nagy Csaba (Debrecen-Nyíregyháza) házasság- és családteológiát, valamint Végerbauer Richárd (Győr) biblikus teológiát tanul.

Fotó és forrás: Végerbauer Richárd/pmiLevél a lapgazdának!