Isten hozta weblapunkon!
 

Búcsút és születésnapot ünnepeltek a kelenföldi Szent Gellért-plébánián

(Frissítve: 2017. szeptember 24.)
  Huszonöt évvel ezelőtt, 1992-ben mutatták be az első szentmisét a kelenföldi Szent Gellért-templomban. Az évforduló és Szent Gellért ünnepe alkalmából szeptember 24-én búcsúi szentmisét mutatott be Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek.

  A szentmise keretében Erdő Péter bíboros megáldotta a templom szentségi kápolnáját is, melyet a 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való készület jegyében létesítettek a Szent Gellért-templom Márton Áron tiszteletére felszentelt oldalkápolnájában. Az oldalkápolna különbejáratúvá alakításának köszönhetően Kelenföldön is lesz lehetőség állandó szentségimádás végzésére.

  A kelenföldi egyházközség az 1920-as években jött létre. Eleinte egy iskola tornatermében tartották a szentmiséket; első, ideiglenesnek szánt templomuk 1930-ban épült. Egy új, háromezer fő befogadására alkalmas templom építésének ötlete már 1940-ben fölmerült: gyűjtést indítottak, sőt, az épület tervei is elkészültek, azonban a háború és az azt követő egyházüldözés miatt a templom nem épülhetett fel. A jelenlegi templom Krichenbaum József plébános nevéhez fűződik, ő volt, aki felelevenítette a háború miatt elhalt kezdeményezést, és elő is teremtette az építkezés pénzügyi alapjait. A Szent Gellért-templom Kiss András Ybl-díjas építész tervei alapján épült, 1500 fő befogadására alkalmas, sajátságossága pedig az urnatemető, mely Budapest első ilyen jellegű katolikus temetkezési helye. Az épület alapkövét 1984. szeptember 24-én rakták le, az első szentmisét pedig 1992 karácsonyán tartották falai között.

  Az évfordulóra számos hívő felkereste a templomot, még az erdélyi Csíkszentkirályról is érkeztek vendégek. Az egybegyűlteket elsőként Wittmann Róbert, az egyházközség világi elnöke köszöntötte, aki beszédében ismertette a templom történetét. A köszöntő után a hívek a kivetítőn egy 1992-es híradórészletet is láthattak, mely a templomban tartott első szentmiséről készült. A szentmise végén Forgács Alajos plébános Erdő Péterrel együtt adta át a templom évfordulójára készült emlékplaketteket azoknak a személyeknek, akik az elmúlt huszonöt évben kiemelkedő munkát végeztek a közösségért.

Az elhangzott szentbeszéd elolvasható Beszédek rovatunkban.

Fotó: Lambert Attila
Forrás: Benke Zsuzsa/Magyar KurírLevél a lapgazdának!