Isten hozta weblapunkon!
 

Egyházért, hazáért, családért – jubileumi Mindszenty-zarándoklat Budapesten

(Frissítve: 2017. szeptember 16.)
  Szeptember 16-án gyalogos zarándoklat indult Budapesten a Városmajorból Máriaremetére Mindszenty bíboros 70 évvel ezelőtti férfi-zarándoklata nyomán. A sokaságot Bíró László és Székely János püspök, Lambert Zoltán kanonok vezette. A kegyhelyen szentmisét mutatott be Erdő Péter bíboros, prímás.

  Hét órától várták a zarándokokat a városmajori Jézus szíve-templom előtt. Kisebb-nagyobb csoportokban érkeztek: szülők gyerekekkel, idős emberek, osztályok tanáraikkal, iskolájuk zászlóival, valamint plébániák, közösségek a fővárosból, az ország különböző részeiből, de külhonból is. Közöttük járt-kelt Lambert Zoltán atya, a vendégfogadó plébános, aki előrehaladott kora és közelmúltbeli betegsége ellenére vállalkozott az útra, végig gyalog tette meg a kegytemplomhoz vezető mintegy 14 kilométeres távot.

  Jubileumi zarándoklat kiindulási pontja volt a Városmajor. „Lángtenger kell az egész magyar földre imádságból, hitből és engesztelésből” mottóval szervezték meg Mindszenty bíboros 1947-es híres férfi-zarándoklata nyomán az idei zarándoklatot, felajánlva az Egyházért, a magyar hazáért és a családokért, mely a nyolcadik a rendszerváltás után hagyományteremtő céllal életre hívott zarándoklatok sorában.

  Borús ég alatt gyülekeztek a zarándokok szombaton reggel. A menet őszies hangulatban indult, énekkel, imával, Székely János püspök áldásával. Elöl mentek a ministránsok, az esztergomi és a központi szeminárium növendékei, mögöttük kígyózott sok kilométer hosszan a zarándoksereg. A menetben ismerősök üdvözölték örömmel egymást. Hol beszélgetve, hol csendben, hol imádkozva haladtak először a Szilágyi Erzsébet fasoron, majd a Hűvösvölgyi útra kanyarodtak rá. Közben bepróbálkozott az eső, de végül kitisztult az ég, és az Ördögárok úton már sütött a nap. Ezen az 1947-es képest megváltozott útvonalon halad már több éve a menet, alkalmazkodva a tömegközlekedés járataihoz – tájékoztatott a szervezők nevében Kovács Gergely posztulátor, Mindszenty Alapítványi képviselője.

  A gyaloglók teljes szélességben elfoglalták a menetirány szerinti sávot, a szembejövők lassan haladva közlekedtek. A város élete kicsit megakadt ezen a szombati napon, amikor az imádkozó menet foglalta el a járművek útját. „Rohanó világunk kicsit lelassítani kényszerült. Sokaknak meg kellett állni, mert egy másik sokaság ünnepelt. Remélem, eljuttatja hozzájuk ünnepünk az üzenetet: Jézus, Megváltónk értünk kereszthalált halt és feltámadt, és nekünk is ezt a feltámadást ígérte” – fogalmazta meg élményét Csépányi Gábor, az esztergomi szeminárium spirituálisa.

  Az útvonalat a rendőrök mellett több iskola – köztük a Szent Angéla, a Szent Gellért és a Szent II. János Pál Gimnázium – kerékpáros diákjai biztosították, rendre megállították a bekötő utak forgalmát az áthaladás idejére. A menetben úgy ötven méterenként hangszórót magasba emelő fiúk-férfiak haladtak, így tudott a sokaság együtt imádkozni, énekelni, és követni a zarándoklatot vezető atyák elmélkedéseit. Először Székely János püspök beszélt Mindszenty József életéről, lelkipásztori szolgálatáról, majd Bíró László püspök foglalta össze, mit jelentett a hercegprímás számára a Pannonia Sacra eszméje. Harmadikként Blanckenstein Miklós, az esztergomi szeminárium rektora a 2020. évi Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus vonzatában arról beszélt, hogyan gyakorolhatjuk ma Mindszenty bíboros imára való felszólítását a mindennapjainkban.

  Dél körül, gondolatokkal, imával, énekkel és sok baráti beszélgetéssel érkezett a menet a Remete-hegy és a Hosszú-Erdő-hegy közötti szurdokvölgyön át a kegyhelyhez.

  A templomot körülölelő parkba a főkapun át belépőket nem csak Esterházy László pápai káplán, máriaremetei esperes-plébános fogadta – szimbolikusan maga a hercegprímás is: Mindszenty József szobrát a napokban állították fel a Kisboldogasszony-bazilikához vezető főút tengelyében. A bíboros életnagyságú alakját Rieger Tibor Magyar Örökség és Pro Cultura Christiana díjas szobrászművész formálta meg. A szürke gránit posztamensre állított alkotást Erdő Péter bíboros, prímás áldotta meg.

  Az ünnep csúcspontja a szentmise volt. Erdő Péter főcelebráns mellett számos paptestvér állt a szabadtári oltár körül. Megteltek a kerti padok, a templom padjai, a diákok földre terített pokrócokon, kabátokon ülve vettek részt a szentmisén.

  Ezen az ünnepi zarándoklaton a sokaság együtt imádkozott az Egyházért, a magyar hazáért és a családokért. A főváros legsajátosabb gyalogos zarándoklatának eredete visszanyúlik a második világháborút követő hónapokba. A Magyar Katolikus Egyház élén akkor Mindszenty József bíboros állt. Ő hívta zarándoklatra a főváros és környéke híveit 1946. május 5-ére. A városmajori templomból indult el az imádkozó-éneklő sokaság, a résztvevők száma megközelítette a százezret. Az élen a bíboros haladt, maga is egyszerű zarándokként gyalogolta végig a 14 kilométeres távolságot. Az 1947. augusztus 15-én meghirdetett Boldogasszony-évben újra elindult a zarándokok menete, szeptember 14-én újra Máriaremetére vonultak. Mindszenty bíborost százezres férfisokaság követte. A következő vasárnap a nők, az ezt követő vasárnap pedig a fiatalság járta végig ugyanezt a zarándokutat. 1991, 1992 és 1993 után 1997. szeptember 13-án, ezt követően ötévente hívők ezrei zarándokoltak elődeink nyomán a Szűzanya kegyhelyére.

Az elhangzott szentbeszéd elolvasható Beszédek rovatunkban.
Videó megtekinthető ide kattintva!

Fotó: Lambert Attila
Forrás: Trauttwein Éva/Magyar Kurír
Mindszenty-zarándoklatot tartanak ma Budapesten

(Frissítve: 2017. szeptember 16.)
  Mindszenty-zarándoklatot tartanak ma Budapesten. A gyalogos zarándokok a Városmajorból indulnak Máriaremetére, ahol Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek mutat be szentmisét, és megáldja Mindszenty József bíboros, hercegprímás erre az alkalomra elkészült szobrát a máriaremetei kegytemplom előtt.

  A zarándoklatot Bíró László tábori püspök és Székely János szombathelyi megyés püspök, valamint Lambert Zoltán kanonok, városmajori plébános vezetik.

  Az ötévente megrendezett zarándoklat Mindszenty Józseftől vett idei jelmondata: 'Lángtenger kell az egész magyar földre imádságból, hitből és engesztelésből.'

  Az új, 85 centiméteres posztamensen álló, 220 centiméter magas, mészkőből készült Mindszenty-szobor Rieger Tibor szobrászművész alkotása.

  A bíboros, hercegprímás 70 évvel ezelőtt hirdette meg a Boldogasszony-évet, 1947. szeptember 15-én ennek keretében rendezték meg azt a zarándoklatot, amelyen százezer ember vonult a Városmajorból Máriaremetére Mindszenty József vezetésével. Az erre emlékező zarándoklatot a rendszerváltás után, 1991 szeptemberében tartották meg először, 1997 óta ötévente zarándokolnak a hívek Máriaremetére.

  Mindszenty József 1892-ben született, eredeti neve Pehm József. Zala megyei plébános volt, majd 1944-ben nevezte ki XII. Pius pápa veszprémi püspökké, röviddel ezután a nyilas kormány bebörtönözte. Esztergomi érsek és Magyarország prímása 1945-ben lett, bíborosi rangot 1946-ban kapott. Koholt vádak alapján 1948 karácsonyán bebörtönözték, 1949-ben életfogytiglani börtönre ítélték. Az 1956-os forradalom alatt kiszabadították, a szabadságharc leverése után az Egyesült Államok budapesti nagykövetségére menekült. A követségen tartózkodott 1971-ig, amikor elhagyhatta az országot és Bécsbe költözött. Ott halt meg 1975-ben. Végakarata szerint az ausztriai Mariazellben temették el.

  A rendszerváltáskor, 1990-ben rehabilitálták, 1991-ben pedig ünnepélyes keretek között helyezték örök nyugalomra az esztergomi bazilikában.

Forrás: MTILevél a lapgazdának!