Isten hozta weblapunkon!
 

Erdő Péter: Kitüntetésem az egyházi szolgálat elismerése is

(Frissítve: 2017. augusztus 22.)
  Erdő Péter bíboros szerint a Szent István Rend, amit augusztus 20-án vehetett át Áder János köztársasági elnöktől, nemcsak az ő, hanem az Egyház és az egyházi szolgálat elismerése is, és ennek különösen örül.

  A bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek az M1 aktuális csatornának augusztus 22-én, kedden arról beszélt: az utóbbi évtizedekben a társadalom mintha elismerné, hogy szükség van az Egyház által képviselt értékekre.

  Erdő Péter hangsúlyozta: „fontos, hogy legyenek olyan közösen vállalt és vallott értékeink, amelyekre a közös cselekvésünket is építeni tudjuk. Ebben pedig Szent István biztosan példaképünk lehet.”

  Az államalapító ugyanis nemcsak sikeres politikus volt, aki megszilárdította Magyarországot, hanem valóban hívő ember is. Számára a kereszténység nem pusztán politikai számítást jelentett, hanem a legszemélyesebb meggyőződését, ezért volt képes arra, hogy „magasabb elvek szerint rendezze életét”, és – a Szentírással szólva – „sziklára építse” az országot.

  A Kossuth Rádió 180 perc című műsorában Erdő Péter szólt arról is, hogy Európa akkor igazán gazdag, ha megőrzi az európai népek nyelvét, kultúráját, történelmi tapasztalatait és az évszázadok során kialakított problémamegoldási technikáit. A nemeztek sokfélesége ugyanis sajátos európai érték – jegyezte meg.

  Kitért arra is: a történelemnek minden szakasza kritikus valamilyen szempontból, így a mostani is. Ugyanakkor Európában – az egyes területeken lévő feszültségek ellenére – mégiscsak hosszú ideje béke van, ezzel a helyzettel pedig nagyon tudatosan kell bánni. „Óriási lehetőség, de benne van a veszély, hogy alapvető dolgokról megfeledkezünk.” Az egyháznak ezért kötelessége a fontos emberi dolgokra ráirányítani az emberek figyelmét – tette hozzá a bíboros.

Forrás és fotó: MTI/Magyar Kurír






Szent István Rend díjban részesült Erdő Péter bíboros

(Frissítve: 2017. augusztus 20.)
  Áder János köztársasági elnök Erdő Péter bíboros, prímásnak és Vásáry Tamás zongoraművésznek adta át a Szent István Rend díjat augusztus 20-án Budapesten, a Sándor-palotában.

  Az államfő a díjátadón elmondott beszédében kiemelte, hogy államalapító Szent István ünnepén azok vehetik át ezt az elismerést, akik megerősítik: emberként és magyarként is mindenkinek küldetése, hogy a maga egyedi teljesítményével, ötleteivel, elszántságával gazdagabbá tegye ezt a világot.

  A Magyar Szent István Rend a tehetségeknek, példát mutató tudósoknak, művészeknek, sportolóknak, egyházi és közéleti szereplőknek szóló közös hála legrangosabb kifejezője – fejtette ki Áder János, hozzátéve, hogy a nagyot álmodó, izzó tehetségek nélkül, az örökös fejlődni vágyás, a kreatív megújulás, a kitartó, precíz és céltudatos munka, a minőség kérlelhetetlen érvényesítése és a mindig magasabbra igyekvő szándék nélkül a világ sokkal szürkébb, reménytelenebb hely lenne.

  A köztársasági elnök kiemelte: Erdő Péter mindig a nemzet „pótolhatatlan méltóságát” szolgálta, továbbá lelkipásztori és tudományos munkáját is abban a tudatban végzi, hogy az igazság felismerése a továbbadás felelősségével jár, ezért jelent életében a tanítás küldetést az értékek megismerésére és megismertetésére.

  Áder János szerint a bíboros lelkipásztori, egyházszervezői és kutatói hivatástudata egyaránt arra figyelmeztet: „helyesen tesszük, ha tekintetünket időről időre az örökkévalóra, a változatlanra irányítjuk, és életünk tengelyébe olyan értékeket állítunk, amelyek megtartanak minket hivatásunkban”. Az államfő példaként említette erre a múlt ismeretét és az elődök tiszteletét, a jog következetes alkalmazását és a szeretet törvényének szem előtt tartását.

  „A kereszt nélkül az, amit ma Európának ismerünk, nem is létezhetne” – idézte a köztársasági elnök Erdő Péter korábbi kijelentését, aláhúzva, hívőknek és nem hívőknek közös a felelőssége, hogy Európát és benne Szent István Magyarországát a maga egyediségében megőrizze, továbbá a kölcsönös megbecsülés, a felebaráti szeretetet, a tisztesség, az igazságosság, az emberi méltóság értékeit érvényre juttassa.

  A köztársasági elnök a miniszterelnök előterjesztésére adományozza Magyarország legmagasabb rangú kitüntetését. Az ünnepségen ismertetett kitüntetési határozatok alapján Erdő Péter a Magyar Szent István Rend kitüntetést példaértékű egyházi szolgálata, a családok védelmében tanúsított következetes kiállása, nemzetközi szinten is kiemelkedő teológiai egyházjogi tudományos munkája elismeréseként vehette át, míg Vásáry Tamás kimagasló zongorajátékáért és karmesteri munkájáért érdemelte ki, amellyel egyedülálló módon gazdagította és népszerűsítette a magyar zeneművészetet.

Forrás és fotó: MTI/Magyar Kurír



Levél a lapgazdának!