Isten hozta weblapunkon!
 

Erdő Péter a konzisztóriumról: a Krisztussal való személyes kapcsolat az imádságban erősödik meg

(Frissítve: 2017. július 2.)
  Erdő Péter bíboros, prímás kétnapos látogatást tett Rómában: június 28-án részt vett a konzisztóriumon, amelyen a pápa öt új bíborost kreált; június 29-én, Szent Péter és Szent Pál ünnepén koncelebrált a pápa által bemutatott szentmisén. A Vatikáni Rádió telefonos interjút készített a főpásztorral.

  Az interjúban Erdő Péter szólt a Ferenc pápa által kreált öt új bíborosról. Elmondta: régóta ismeri, és igen jó kapcsolatban van Anders Arborelius stockholmi megyéspüspökkel, aki a területen lakók, a különböző nemzeti és nyelvi közösségek lelkipásztori ellátását is a szívén viseli. A magyarok számára is nagyon szívesen fogad olyan papokat, akik egybehívják a közösséget, és felkészítik akár a szentségek vételére is, fiatalokat, felnőtteket egyaránt. Járt Budapesten is; vele nagyon sokoldalú az együttműködés – mondta el Erdő Péter. Hozzátette: az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsában (CCEE) is számos ügyben dolgoztak együtt. Nagy örömmel köszöntötte őt a konzisztórium alkalmával.

  Juan José Omella barcelonai érsek személyében egy olyan európai főpásztort ismerhetünk meg, aki fontos lesz a következő években – hangzott el az interjúban. Jean Zerbo bamakói érsek a Mali Köztársaságból érkezett, és a helyi katolikus sajtó nagyon nagy megtiszteltetésnek tekinti, hogy az ő országukból most először a történelem során egy bíborost nevezett ki a Szentatya. Nagyon fontos az, hogy Laoszból, egy nehéz történelmi helyzetet átélt katolikus közösség éléről egy apostoli vikáriust nevezett ki a pápa bíborosnak, Louis-Marie Ling Mangkhanekhoun személyében, akit egy jelentős ázsiai közösség vette körül Rómában.

  Gregorio Rosa Chávez San Salvadorban segédpüspöki tisztséget tölt be, azonban címzetes püspökként is fontos tagja a püspöki konferenciának. Abba a korosztályba tartozik, akinek még eleven, személyes élmény volt a vértanúság időszaka. Az ő személyes körébe tartozott az az érsek, akit nemrégen avattak boldoggá: Óscar Romero. Romero érsek képe az új bíboros beiktatási szentképe lett. Így Romero arca is jelen volt a gratulációk során. Ez is nagyon fontos, hiszen egy olyan egyéniségre emlékeztünk, aki az életét is veszélyeztetve vállalta a saját meggyőződését és azokat a gyakorlati következtetéseket, amik a hitéből adódtak – hangsúlyozta Erdő Péter bíboros.

  A kérdésre, hogy milyen üzenetet hordoz az, hogy Ferenc pápa ismét a perifériákról választott új bíborosokat, leszögezte, hogy mindegyik esetben megvan ennek a maga előzménye: a svédországi kinevezés nagyon is benne van a korábbi hagyományok medrében, hiszen az észak-európai térségből egy-egy bíboros szokott lenni. Most Svédország katolikus közösségét érte ez a megtiszteltetés, de az ő személyében az egész régiót reprezentálja valaki. A távol-keleti, délkelet-ázsiai kinevezéseknél tényleg azt lehet mondani, hogy van valami speciális abban a térségben: egyrészt a nagyon nehéz és üldözésekkel is megterhelt út, másrészt a reménységek. Olyan reménységek, amelyek arra irányulnak, hogy az Egyház Délkelet-Ázsiában gyorsabban terjed. Nem tudni, hogy ennek mennyi esélye van olyan országokban, mint Laosz, de például Vietnámban a meglévő katolikus közösség fejlődése, intézményes bontakozása mindennapi tapasztalat.

  Június 29-én, Szent Péter és Szent Pál ünnepén Erdő Péter bíboros is részt vett és koncelebrált a Ferenc pápa által vezetett szentmisén. A Szentatya homíliájában három gondolat köré fonta szempontjait: hitvallás, üldöztetés és imádság. A világegyházban számos helyen nagy próbatételnek vannak kitéve a keresztények, üldöztetést szenvednek. A Vatikáni Rádió munkatársának kérdésére, hogy a magyar kontextusban hogyan értelmezhetjük ezeket a pápai gondolatokat, Erdő Péter kifejtette:
  Szent Péter az, aki vallomásában – a többiek nevében és többiek helyett is – elsőként mondja ki, hogy Jézus a Krisztus, Jézus a Messiás, az áldott Isten Fia. Tehát ő az, aki felismeri ezt, és ezért mint sziklára rá építi Krisztus az egyházát. A tagadás háromszoros tragédiája után háromszor kell megvallania azt is, hogy szereti Krisztust. Arra a kérdésre, hogy jobban szereti-e, mint a többiek, értelemszerűen alázatosan úgy válaszol, hogy nem tudja, hogy jobban-e; Jézus azonban mindent tud, azt is tudja, hogy szereti őt. Tehát ennek a következménye a megbízatás, a pásztori megbízatás, ha tetszik: a misszió teljessége, amely után azonban újra megjelenik a „kövess engem” motívuma. Most már nem csupán a tanítóutakon, nem csupán Galilea és Judea útjain kell követnie a Mestert, hanem követni kell őt az életet feláldozó tanúságtételben is. Ez az, amit Szent Péter Róma városában, a kereszthalállal vállal el.

  Az imádság mint motívum is felmerült a Szentatya beszédében. Nélkülözhetetlen a Krisztussal való állandó személyes kapcsolat, ami az imádságban valósul meg, az imádságban erősödik meg. Ez kell ahhoz, hogy tényleg vele tudjuk járni az életünk útját, és ne a saját ötleteinkről, hanem az ő hiteles tanításáról tudjunk tanúságot tenni, hiszen az az, ami megéri a fáradságot, az az, ami megéri azt is, hogy áldozatot vállaljunk érte.

  Az interjút záró kérdésre, hogy milyen üzenetekkel fordul a magyar hívekhez, hogyan éljék meg hitüket nyáron, a kikapcsolódás ideje során, Erdő Péter kifejtette: „Azt hiszem, hogy a hit öröme nemcsak a munkában, hanem a pihenés idején is kísér bennünket. Pihentetőbbé, felemelőbbé, érdekesebbé teszi a vakáció napjait. Tehát, ha nyaralóhelyre megyünk, akkor ma már nem nehéz megtudni, hogy hol van szentmise, vasárnap hánykor kezdődnek az istentiszteletek, és részt tudunk venni rajta. Azt hiszem, hogy ez gerincét alkothatja egy igazán szép nyaralásnak is. Vannak olyan katolikus táborok, ahol a közös imádság és adott esetben, ha kápolna is van a közelben, akár a közös szentségimádás alkalmai is kísérik az egyébként játékkal, szórakozással teli táborozásnak az idejét.”

Fotó: News.va; E.B.
Forrás: Vatikáni Rádió/Magyar Kurír


Bemutatjuk az öt leendő bíborost

(Frissítve: 2017. június 28.)
  Ferenc pápa június 28-án, a rendes konzisztórium keretében új bíborosokat kreál a Szent Péter-bazilikában; a szertartáson részt vesz Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek.

  A Szentatya önmagához hűen ezúttal is a peremterületeken tevékenykedő főpapokat választott. Rendkívüli módon a leendő bíborosok között olyan lelkipásztor is akad, aki még nem megyéspüspök. A leendő bíborosok a világ egymástól távoli pontjairól származnak: Mali, Spanyolország, Svédország, Laosz és Salvador.

  A hírt a Pápai Liturgikus Szertartások Hivatala tette közzé június 21-én. A Szentatya ennek kapcsán kiemelte: az, hogy a leendő bíborosok a világ különböző részeiről származnak, kifejezésre juttatja az egész világon jelen lévő Katolikus Egyház egyetemességét.

A 2017. június 28-i, szerdai konzisztórium után 121 főre emelkedik a pápaválasztó bíborosok száma. A vatikáni törvény értelmében 120 fő a határ, ezt azonban már II. János Pál pápa is átlépte egyszer, amikor tízzel voltak többen a konklávé tagjai, mint az szokásos.

A június 28-i konzisztóriumon a Szentatya öt új bíborost kreál, így 225-re emelkedik a bíborosok száma. Közülük 121-en vannak 80 év alatt, ők vehetnek részt a pápaválasztásban. A választásra jogosultak közül 19-et II. János Pál pápa jelölt ki, 53-at XVI. Benedek, 49-et Ferenc pápa.

Ferenc pápa eddig négy konzisztóriumot hívott össze. Minden eddigi kinevezésével arra törekedett, hogy a világ távoli pontjait is képviseljék bíborosok a testületben; kevesebb bíborost kreált Európából és Észak-Amerikából, és többet Latin-Amerikából, Afrikából, Ázsiából és Óceániából.

A 2013-as konklávéban, amely Ferenc pápát megválasztotta, 60 európai bíboros volt, 11 afrikai, 10 ázsiai, egy óceániai, 20 észak-amerikai, 13 latin-amerikai.

Jelenleg 53 bíboros képviseli Európát, 15-15 Afrikát és Ázsiát, 4 Óceániát, 17 Észak-Amerikát, 17 Latin-Amerikát.

Olaszország még mindig „szuperhatalom” a 24 pápaválasztó olasz bíborossal. Az Egyesült Államok 10, Franciaország 5, Brazília, Mexikó, Spanyolország, Lengyelország és India négy-négy bíborost adott. Magyarországot egy bíboros képviseli a pápaválasztó konklávéban: Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek.


  A Vatikáni Rádió tájékoztatása szerint az új bíborosok: Anders Arborelius stockholmi érsek; Gregorio Rosa Chávez címzetes püspök, a San Salvador-i Főegyházmegye segédpüspöke; Louis-Marie Ling Mangkhanekhoun címzetes püspök, Pakxé apostoli helynöke; Juan José Omella, Barcelona érseke és Jean Zerbo bamakói érsek június 29-én, Szent Péter és Pál apostolok ünnepén Ferenc pápával együtt miséznek.

  A jelöltek közül hárman nem is érsekek (ahogy az korábban megszokott volt), és az Egyház peremterületein szolgálnak, ami fontos szempont Ferenc pápa számára hivatalba lépésének kezdete óta. A mostani kinevezésekkel a Szentatya még inkább a világegyházat állítja középpontba.

  Nagy meglepetést okozott a 67 éves Anders Arborelius, Stockholm püspökének bíborosi kinevezése: az Egyház történetében először kerül svéd származású egyházi személy a bíborosi kollégiumba. 2016 őszén, a lutheri reformáció kezdetének 500. évfordulója alkalmából szervezett ünnepségsorozaton Anders Arborelius fogadta Ferenc pápát a dél-svédországi Lundban.

  A 67 éves svéd püspök kinevezésével a Szentatya továbbra is azt az irányvonalat követi, hogy elsősorban a Katolikus Egyház perifériáján szolgáló lelkipásztorokat kreáljon bíborossá. A stockholmi katolikus püspökség hivatalosan 116 ezer hívőt számlál; becslésük szerint az országban összesen mintegy 150 ezer katolikus hívő van, akik többnyire katolikus országokból érkezett bevándorlók. 2000-ig az evangélikus hit számított Svédország államvallásának: születésével minden svéd állampolgár automatikusan az evangélikus egyház tagjává lett.

  Anders Arborelius 1949. szeptember 24-én született. Húszéves korában áttért a katolikus hitre, és belépett a kármelita rendbe. 1979-ben szentelték pappá, 1998-ban nevezték ki a Stockholmi Egyházmegye püspökévé, amely 450 ezer négyzetkilométeres területével csaknem az egész országot lefedi.

* * *

A 74 éves Gregorio Rosa Chávez 1982 óta San Salvador segédpüspöke. Aktívan síkra szállt az 1980-ban meggyilkolt Óscar Romero érsek boldoggá avatásáért, akivel évekig közeli együttműködésben szolgáltak. 1990-ben indította el Romero érsek boldoggáavatási eljárását; Ferenc pápa 2015-ben avatta boldoggá a vértanú érseket.

Gregorio Rosa Chávez 1942. szeptember 3-án született Sociedadban. Filozófiát és teológiát tanult; franciául, angolul, portugálul és olaszul beszél. 1970-ben szentelték pappá. II. János Pál pápa 1982 februárjában nevezte ki San Salvador segédpüspökévé. A főváros központjában található Szent Ferenc-templom plébánosa, az érsekség püspöki helynöke és a latin-amerikai Caritas segélyszervezet elnöke.

Chávez a béke nemzetközi követe, a szegények és a fiatalok ügyeinek szószólója; türelmes közvetítő konfliktushelyzetekben. Az utóbbi években számtalanszor szót emelt a hazájában uralkodó erőszak és kegyetlenség ellen, és béketárgyalásokat szorgalmazott a kormány és a Mara fegyveres csoport között. Európát hibás menekültpolitikával vádolja. A felszabadítás teológiájának támogatója.

* * *

A hetvenkét éves Louis-Marie Ling Mangkhanekhoun püspök apostoli kormányzó a laoszi Pakxéi Egyházmegyében. Tanulmányait részben Kanadában végezte; a francia és az angol, illetve a Laoszban hivatalos lao nyelven kívül az ország északi részén élő khmer népcsoport nyelvét is beszéli. Mangkhanekhoun gyakorta látogatja a hegyi falvak közösségeit; aktívan közreműködik a hitoktatók képzésében.

1944. április 8-án született Laoszban. 1972. november 5-én szentelték pappá. Három évvel később Laosz fővárosa, Vientián plébánosává nevezték ki. 2000. október 30. óta a dél-laoszi Pakxé apostoli helynöke. 2001. április 22-én szentelték püspökké. 2009 és 2014 között Laosz és Kambodzsa püspöki konferenciájának elnöke volt. 2017. február 2., a püspöki szék megüresedése óta a vientiáni apostoli vikariátus adminisztrátora.

A Katolikus Egyházban az apostoli vikáriusi (püspöki helynök) tisztség mintegy a püspöki hivatal előzetes fokozatának tekinthető. Rendkívüli dolognak minősül, hogy a pápa egy apostoli kormányzót bíborossá kreál.
* * *

A 71 éves Juan José Omella y Omella 2015 óta a katalán főváros, Barcelona érseke.

1946. április 21-én született Cretasban, Aragónia autonóm tartományban. Filozófiát és teológiát tanult. 1970-ben szentelték pappá. 1996. szeptemberi püspöki kinevezéséig szülőföldjén, Zaragozában szolgált, később, már mint főpásztor a katalán?francia határvidék több egyházmegyéjében tevékenykedett.

II. János Pál pápa 1999. október 27-én bízta rá a Barbastro-Monzóni Egyházmegye püspöki hivatalát. 2004 áprilisában a Calahorra y La Calzada-Logronói Egyházmegye főpásztora lett. Ferenc pápa 2014 novemberében választotta a Püspöki Kongregáció tagjává. Egy évvel később, Lluís Martínez Sistach bíboros utódaként, Barcelona érseke lett. Azóta vezeti Spanyolország második legnagyobb városa, az 1,6 millió lakosú Barcelona érsekségét.

Omella a bíborosi hivatal viszonylag biztos várományosának számít. 2003 óta (megszakítással) a spanyol püspöki konferencia elnöke. Az utóbbi években újra és újra bírálta az uralkodó politikai korrupciót és a bizonytalan spanyol munkaerőpiacot. Ez év márciusában az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE) egy szimpóziumának házigazdájaként Omella a fiatalokkal folytatandó őszinte párbeszédre szólította az Egyházat.

* * *

Jean Zerbo 1998 óta Mali fővárosa, Bamako érseke. A nyugat-afrikai ország déli részéről származó, 73 éves leendő bíboros minden erejével síkra száll hazája békéjéért, aktívan küzd a kirekesztés ellen, továbbá a népek közötti megbékélésért és szolidaritásért.

Zerbo 1943. december 27-én született Mali Segou nevű városában. Ugyanitt szentelték pappá 1971. július 10-én. Franciaországban, Lyonban, majd Rómában végezte tanulmányait; a Pápai Biblikus Intézetben tett bibliatudományi záróvizsgát. Néhány évig Segou tartományban folytatta papi szolgálatát, emellett a bamakói papi szemináriumban tanított. II. János Pál pápa 1988. június 21-én nevezte ki Bamako segédpüspökévé, majd hat évvel később Mopti püspökévé. 1998. június 27. óta Bamako érsekeként szolgál.

Fotó: Katholisch.de; Vatican Insider/Facebook
Forrás: Katholisch.de; Vatikáni Rádió; RomeReports, Magyar KurírLevél a lapgazdának!