Isten hozta weblapunkon!
 

Erdő Péterrel ünnepelt a jezsuita Jézus Szíve-templom közössége

(Frissítve: 2017. június 24.)
  Jézus Szíve ünnepén, június 23-án Erdő Péter bíboros, prímás mondott ünnepi szentmisét és szolgáltatta ki a bérmálás szentségét harmincnégy fiatal számára a magyar jezsuiták pesti főtemplomában. A templomigazgatóság a jeles nap alkalmából több új kezdeményezést is útjára indított.

  Az ünnepi szentmisén Vízi Elemér SJ provinciális, Horváth Árpád SJ templomigazgató és a budapesti jezsuita közösségek tagjai koncelebráltak. A szertartáson a templom Musica Sacra kórusa működött közre.

  A szentmisét a hagyományokhoz híven szeretetvendégség és kötetlen együttlét követte a templomkertben. Ünnepi ajándékként, elsőként a bíboros, majd a bérmálkozók, végül a templom közössége vehette kezébe a jezsuita Jézus Szíve-templomot bemutató új kiadványt. A 24 oldalas, igényes kivitelű füzet nem pusztán a jezsuita misékre járókat kívánja megszólítani, hanem arra törekszik, hogy a templom gazdag közösségi, kulturális és hitéletéről a teljesség igényével adjon pillanatképet.

  Az új kiadvány megjelenésével egyidejűleg adta hírül a jezsuita templomigazgatóság, hogy a jövőben minden hónap utolsó péntekén (első alkalommal június 30-án 18.00 órai kezdettel, majd júliusban és augusztusban 19.00 órától) halottainkról megemlékező szentmise lesz a jezsuita Jézus Szíve-templom Úti Boldogasszony urnatemetőjében. A templom egyik büszkeségének számító Feszty Masa-féle Madonna-kegykép mellett nyíló altemplomban, az Eucharisztiát föld alatti katakombákban, elhunyt szeretteik földi maradványai mellett ünneplő őskeresztények hagyományait megidéző bensőséges szentmisével rendszeres kegyeleti alkalmat kívánnak biztosítani a jezsuiták azok számára is, akiknek távoli temetőkben nyugszanak szeretett halottaik. A kezdeményezéssel párhuzamosan az altemplomban megváltható urnahelyekre jelentős kedvezményt hirdetett a templomigazgatóság. A lehetőséggel a tavaly kiadott „Hogy feltámadjunk Krisztussal” kezdetű instrukcióval összhangban, különösen azokra gondol a jezsuita lelkészség, akik eddig – a Katolikus Egyház temetési szertartásával és eljárásával kapcsolatban kiadott útmutatásban kerülendőnek minősített módon – otthonukban őrizték elhunyt szeretteik hamvait, és úgy döntenek, hogy azokat megszentelt helyen kívánják elhelyezni.

  Szintén a templombúcsú napjára időzítve hirdette meg a Jézus Szíve-templom új, Hangversenyek délidőben című sorozatát, mely két hét múlva, július 9-én veszi kezdetét. A koncertsorozat keretében vasárnapról vasárnapra neves orgonaművészek és kamaraegyüttesek működnek közre a délelőtt 11.00 órai nagymisén, illetve közvetlenül a délben befejeződő szertartást követően. A fellépő művészek között szerepel Bednarik Anasztázia, Horváth Márton Levente, Gedai Ágoston, Gesztesi-Tóth László és Szabó Balázs orgonaművész, a Corvina Consort, az Erkel Ferenc Vegyeskar és a Gemma Énekegyüttes, a Budapesti Vonósok Kvartettje, Karasszon Eszter, a Classicus Quartet és a Cantores Ecclesiae rézfúvós kvintett. A legfeljebb 40 perces koncertekre a szervezők marasztalják a 11.00 órai szentmisére érkezőket, és várják azokat is, akiknek a családi programjaik lehetővé teszik, hogy vasárnap délben igényes muzsikát hallgathassanak. A sorozat részletei megtalálhatók a június 23-i ünnepre tartalmában és küllemében is megújult jezusszive.jezsuita.hu honlapon.

Az elhangzott szentbeszéd elolvasható Beszédek rovatunkban.

Fotó: Orbán Gellért/Jézus Szíve-templom
Forrás: Jézus Szíve-templom, Magyar KurírLevél a lapgazdának!