2018. március 7. szerda

Zugló szobrot állíttat Slachta Margitnak a Szociális Testvérek egykori Thököly úti anyaháza elé

Az önkormányzat tavaly októberben írt ki országos, nyílt pályázatot a Budapest XIV. kerület Stefánia út 91. sz. ingatlan előtti közterületen felállításra kerülő szobor elkészítésére.

 

Az alkotás tervezett felállítására 2018. szeptember 18-án, a szerzetesnő, politikus születésének évfordulója alkalmával kerül sor.

A kiírót Slachta Margit életének, tevékenységének emléket állító, esztétikailag és tartalmában igényes köztéri szobor elkészítése vezette. A kezdeményezéssel az önkormányzatnak az volt a szándéka, hogy a szerzetes nevét és napjainkra is példamutató életútját a köztudatba emelje. 

A pályázatra 11 szoborterv ékezett. A győztes alkotást Raffay Dávid szobrászművész készítette, a második díjat Böjte-Horváth István, míg a harmadikért járó elismerést Bíró János szobrászművész vehette át. Az elismeréseket a Zuglói Civil Házban adták át a legjobb pályaművek makettjeiből és tablóképeiből megrendezett kiállítás megnyitóján, március 5-én.

A hiteles történelemkép érdekében a nyilas terror áldozatainak emlékét megörökítő Thököly úti mementó mellett azokról is meg kell emlékezni, akik mentették az üldözötteket. Közéjük tartozott Slachta Margit – fogalmazott beszédében Karácsony Gergely polgármester.

 

 

A szoborterveket méltató Fecske Orsolya szociális testvér, festőművész szerint a szobor mellett elhaladók elgondolkodhatnak majd azon, elkerülik, mellé állnak vagy nyomába szegődnek a tanúságtevő szerzetesnőnek. (Teljes beszéde elolvasható a Beszédek rovatunkban)

Fitz Péter művészettörténész, a Fővárosi Képtár volt igazgatója, a bírálóbizottság tagja elmondta, a Slachta-szobor kiválasztásában egyetértés volt a bizottság tagjai között.
A szoborterveket bemutató kiállítás március 26-ig látható a Zuglói Civil Házban.

Zuglói Lapok/SSS

Képgaléria

Esztergom-Budapest folyóirat

Esztergom-Budapest 2023/5. szám
Esztergom-Budapest 2023/4. szám

Összes folyóirat

Keresés

Az oldalon

 

Főegyházmegyei papok

Plébánia keresése

A főegyházmegye intézményei

 


 







Adó 1%-a, Katolikus Egyház
Partnereink:




Új Ember bolt