2018. március 5. hétfő

Újabb egészségügyi fejlesztés Budán

Bővítés és felújítás az Irgalmasrendi Kórházban

Megkezdődött a Frankel Leó úti Budai Irgalmasrendi Kórház két új épületszárnyának építése, amit a főépület teljes felújítása és belső átépítése követ. A beruházás költségeihez a kormány 12,9 milliárd, a Betegápoló Irgalmasrend 8 milliárd forinttal járul hozzá. A II. Kerületi Önkormányzat által a közeljövőben építendő új, többemeletes, korszerű szakrendelővel, az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézettel, a felújított Szent Lukács Gyógyfürdővel és a Császár–Komjádi Uszodával megerősödik a Frankel Leó út központi szerepe a II. kerület és a főváros egészségmegőrző és gyógyító központjai között.

Jelenleg a kórház 33 járóbeteg-szakrendelésén évente 270 ezren fordulnak meg, az ellátott fekvőbetegek száma pedig eléri a 17 ezret. Az épületet 1903-ban történt átadásakor százhúsz ágyasra tervezték. A 2000-ben a Betegápoló Irgalmasrendhez visszakerült kórházi épület jelenleg 237 ágyon fogadja a betegeket. A meglévő épület erősen leromlott állapotú, és nincs elegendő hely sem a betegágyak, sem a szak- és kiszolgáló személyzet számára a XXI. század által megkövetelt szinten.


A Budai Irgalmasrendi Kórház építési és felújítási projektje során többek között kialakítanak egy új műtéti szárnyat központi műtővel, intenzív és szubintenzív részlegeket, továbbá megfelelő helyiségeket a nagy értékű műszeres diagnosztikai berendezések, mint a CT, az MR és a SPECT CT számára. A járóbeteg-szakellátásokat az új épületegyüttes földszintjén összpontosítják. Az új, Vidra utcai tömbben a XXI. századnak megfelelő, korszerűen felszerelt, betegbarát 2-4 ágyas ápolási egységeket, valamint korszerű sürgősségi fogadóhelyet alakítanak ki. A kórház tervei között szerepel a Keresztény Családi Centrum működésének, szolgáltatásainak bővítése és egy önálló szülészeti osztály kialakítása. Emellett több száz fős mélygarázs épül a beruházás során, külön beteg- és vendégparkolók, elkülönítve az új mentőkijárattól.

Buda első igazi kórházának létrejöttét a kor egyik meghatározó lokálpatriótája és legnagyobb mecénása, Marczibányi István földbirtokos, megyei alispán, a tudomány és a művészetek elkötelezett támogatója tette lehetővé. 1806-ban a budai Császár fürdőt a közelébe eső házakkal együtt az Irgalmasrend számára megvette, emellett egy alapítványt hozott létre. Marczibányi István nevét az a tér is őrzi a II. kerületben, amit szintén ő adományozott a budai ifjúság számára, ahol ma a művelődési ház áll.

Ludwig Dóra/Budai Polgár/EB

Fotó: Soós Dániel

Esztergom-Budapest folyóirat

Esztergom-Budapest 2023/5. szám
Esztergom-Budapest 2023/4. szám

Összes folyóirat

Keresés

Az oldalon

 

Főegyházmegyei papok

Plébánia keresése

A főegyházmegye intézményei

 


 







Adó 1%-a, Katolikus Egyház
Partnereink:




Új Ember bolt