2018. március 19. hétfő

Tízéves a lengyel–magyar barátság Rákosmentén

A rákoshegyi Lisieux-i Szent Teréz-plébániatemplomban március 16-án Cserháti Ferenc esztergom-budapesti segédpüspök celebrálásával ünnepi szentmise nyitotta meg „A lengyel–magyar barátság tíz éve Rákosmentén” című programsorozatot.

Az eseményen jelen volt Marcin Sokolowski, a Lengyel Köztársaság budapesti konzulja, Dunai Mónika országgyűlési képviselő, Riz Levente polgármester, Fohsz Tivadar és Horváth Tamás alpolgármester, a lengyelországi Krosnói Járás delegációja, Jan Juszczak elöljáró vezetésével, Swatniki Górne város képviseletében Darius Tylek, Rónayné Slaba Ewa, az Országos Lengyel Önkormányzat elnöke, Grzelak Krzysztof atya, a Magyarországi Lengyel Perszonális Plébánia vezetője.

Szent II. János Pál pápa első magyarországi, egészalakos köztéri emlékművét – Babusa János szobrászművész alkotása – tíz évvel ezelőtt, 2008. március 29-én avatták fel a rákoshegyi Szent István téren. Ez az esemény egy immár tíz éve tartó testvérvárosi együttműködés nyitányát jelentette Rákosmente és a lengyelországi Krosnói Járás között.

Riz Levente polgármester ünnepi köszöntőjében kiemelte, a lengyel és magyar népet évszázadok óta igen szoros, mély és egymás iránt elkötelezett baráti kötelék fűzi össze. Mindkét nemzet védelmezi és őrzi a keresztény kultúrát, amelynek fontos kősziklája Szent II. János Pál pápa. A katolikus főpásztor a mai modern értelemben egy sztár volt, akit sokan követtek, akiért sokan rajongtak, nem csak életében, de a jelen időben is, fogalmazott a polgármester. Végezetül Riz Levente köszönetet mondott a lengyel barátoknak, akik a magyar nemzetet ért támadások alkalmával mindig kiálltak mellettünk.

A folytatásban Buskó András, a XVII. kerületi Lengyel Nemzeti Önkormányzat elnöke mondott köszöntőt, majd a jelen lévők a tisztelet és hála virágait helyezték el a tíz éve felavatott Szent II. János Pál pápa-szobornál. A templomtéren felállított sátorban fotókiállításon tekinthették meg a résztvevők az elmúlt tíz év eseményeit a lengyel–magyar barátság jegyében.

 

Szakács Zsuzsa/Hírhozó

Képgaléria

Esztergom-Budapest folyóirat

Esztergom-Budapest 2023/5. szám
Esztergom-Budapest 2023/4. szám

Összes folyóirat

Keresés

Az oldalon

 

Főegyházmegyei papok

Plébánia keresése

A főegyházmegye intézményei

 


 







Adó 1%-a, Katolikus Egyház
Partnereink:



Új Ember bolt