2020. április 20. hétfő

Napi homília – 2020. április 20.

Erdő Péter bíboros, prímás elmélkedése

Húsvét II. hetében a hétfői szentlecke és evangélium különleges összecsengésben, különleges összhangban vannak egymással. Az Apostolok Cselekedeteiben (ApCsel 4,23-31) olvasunk Szent Péter és Szent János apostol tanúságtételéről a főtanács előtt, majd az imáról, amit a tanítványokkal együtt végeznek, és megjelenik a Szentléleknek a motívuma, a Szentlélek ereje, amely kiárad az apostolokra és a hívőkre és bizalommal teljes bátorságot ad nekik. Az evangéliumban pedig (Jn 3,1-8) Nikodémus és Jézus beszélgetését olvassuk, ahol Jézus világosan kimondja, hogy „ha nem születik valaki ujjá vízből és Szentlélekből, nem mehet be Isten országába” (Jn 3,5).

A keresztségről és a Szentlélek ajándékáról olyan tanítást ad nekünk Jézus, amely azóta is kíséri az Egyházat. Igaz, hogy minden emberi jó törekvés számít Isten előtt. Igaz, hogy sokan vannak, akik egész életükben nem jutnak el odáig – a múltban még többen lehettek ilyenek –, hogy világosan, a maga teljességében meghallják az evangélium örömhírét, mert senkivel sem találkoznak, aki közvetítené nekik. Mégis az evangélium teljessége, a hit, a keresztség, a Szentlélek az üdvösségnek, az Isten országába való belépésnek a feltétele. Tehát azt a küldetéstudatot, amit az Egyház őriz a kezdet kezdetétől fogva, ma is őrizzük, ma is gyakoroljuk. Ezért van az, hogy az örömhír továbbadása ma is központi feladatunk.

De mit mondjunk akkor azokról, akiket néha anonim keresztényeknek neveznek? Talán változtatott itt az Egyház hitén a II. Vatikáni Zsinat? Semmi esetre sem, hiszen a Lumen Gentium kezdetű hittani rendelkezés arról beszél csupán, hogy azok sincsenek elzárva az Isten országától vagy az üdvösségtől, akik teljes erejükből keresik Istent, a Róla szóló igazságot, és amit abból felismertek, aszerint irányítják az életüket (vö. II. Vatikáni Zsinat, Lumen gentium 16.). A zsinatnak ez a kijelentése lábjegyzetet is tartalmaz, a lábjegyzetben pedig hivatkozás van egy korábbi szentszéki megnyilvánulásra (vö. A Szent Officium levele a bostoni érsekhez, 1949. augusztus 8., DH 3869-72.)

XII. Piusz pápa idején ugyanis Amerikában volt egy teológiai vita. Ez arról szólt, hogy vajon a vízkeresztségen és a vérkeresztségen kívül, amelyek mindenképpen részesítenek ezekben a kegyelmekben, amikről a mai evangélium szól, a vágykeresztség kinek a számára elérhető? Ki az, aki vágya, elhatározása, szándéka alapján mintegy elnyeri a keresztséget, és természetesen a halál pillanatában életének summájaként, és szintén Krisztus megváltó művének erejéből elnyeri Isten teljes irgalmát? Egyesek azt mondták, hogy igen, a katekumenek azok, akik már a vágyukat, a kívánságukat kifejezetten is közölték, akik már bejelentették, hogy meg akarnak keresztelkedni. Mások ellenben azt mondták, hogy nem szükséges ehhez kifejezett vágy, vagy kifejezett szándék a keresztség felvételére. Annak idején XII. Piusz pápasága alatt az akkori római hatóság, egész pontosan a Szent Officium, ennek az utóbbi nézetnek adott igazat. Tehát azt mondta, hogy nem szükségképpen kell a vágykeresztséghez a kifejezett keresztelkedési szándék. Erre utal a II. Vatikáni Zsinat.

Mindenesetre az üdvösség Isten titka, de ebből a titokból Krisztus megváltói műve nyomán annyit közölni akart velünk, hogy a vízből és Szentlélekből való újjászületés az igazi lehetőség, az igazi ajtó az Isten országába való belépésre. Ezért is hívták a keresztséget végig az egész középkoron át ianua sacramentorumnak, a szentségek ajtajának (vö. Aquinói Szent Tamás, Summa Theologiae, III, q. 63. art. 6.).

Amikor most, a húsvét utáni időben a Szentlélek ajándékáért imádkozunk, tudatosítsuk azt a kegyelmet, amit a keresztség szentségében kaptunk, ismételjük át magunkban is azt a fogadást, azt a hitvallást, amit a húsvét vigíliájának a szertartásában az Egyház is évről évre megújít.

Hallgassa meg a homíliát az alábbi linken:


Esztergom-Budapest folyóirat

Esztergom-Budapest 2023/5. szám
Esztergom-Budapest 2023/4. szám

Összes folyóirat

Keresés

Az oldalon

 

Főegyházmegyei papok

Plébánia keresése

A főegyházmegye intézményei

 


 







Adó 1%-a, Katolikus Egyház
Partnereink:




Új Ember bolt