2020. március 30. hétfő

Megszavazták a Pázmány Budapestre költöztetését

Fővárosi kampuszba költözik a Pázmány Péter Katolikus Egyetem piliscsabai része – írja az MTI.

Az Országgyűlés március 30-i, hétfői plenáris ülésének első napirendi pontjában arról a kormányzati előterjesztésről nyílt másodjára vita, amely a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) piliscsabai részének budapesti kampuszba költözését tenné lehetővé.

A vita jelentős részben arról szólt, hogy mekkora vagyonnal támogatja az állam az egyházat a költözés kapcsán. Nacsa Lőrinc (KDNP) kiemelte: az egyházak társadalmi szerepvállalása óriási és megbecsülendő Magyarországon, stratégiai partnerként tekintenek rájuk. Kiemelte: az egyházak által folyatott oktatási tevékenység rendkívül magas színvonalú, és több területen a szerepvállalásuk folyamatosan nő. Az egyetem egységes budapesti elhelyezése a versenyképességet, az oktatás színvonalának emelését szolgálja majd - hangsúlyozta. Az LMP-s Keresztes László Lóránt azt is megkérdezte, hogy a nehezebb helyzetben lévő vidéki felsőoktatási intézmények is kaphatnak-e hasonló támogatást, ezzel is segítve az adott térséget. Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára erre azt mondta: a magyar állam egy egyetemen szeretne segíteni, a földrajzi széttagoltságból fakadó hátrányokat elhárítani.

Ahogy azt korábban több orgánum megírta, a most megszavazott javaslat szerint új, józsefvárosi (Palotanegyed) épületeket kap a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) az államtól, cserébe az állam pedig ingyen megkapja az egyetem piliscsabai kampuszát.

Évekig eltarthat, amíg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem átköltözik azokba a budapesti ingatlanokba, amelyeket az állam felajánlott a Magyar Katolikus Püspöki Konferenciának a piliscsabai kampuszért cserébe - mondta Tóth Tamás, a püspöki konferencia titkára még március elején a testület tavaszi tanácskozása után.

A belvárosi épületetek között szerepel a Magyar Rádió egykori Bródy Sándor utcai épülete, két Pollack Mihály téri és egy Szentkirályi utcai épület – mondta a püspöki konferencia titkára. Hozzátette: a katolikus egyetemnek fontos a mielőbbi költözés, de az épületek átalakítására biztosan szükség lesz.

Évekbe telhet, mire az egyetemhez tartozó minden intézmény "megtalálja a helyét" – fogalmazott Tóth Tamás, aki fontosnak nevezte azt is, hogy a csak részben üres ingatlanokból kiköltözőknek is legyen olyan helyük, ahova mehetnek.

Fotó: makovecz.hu

Címkék

oktatás

Esztergom-Budapest folyóirat

Esztergom-Budapest 2023/5. szám
Esztergom-Budapest 2023/4. szám

Összes folyóirat

Keresés

Az oldalon

 

Főegyházmegyei papok

Plébánia keresése

A főegyházmegye intézményei

 


 







Adó 1%-a, Katolikus Egyház
Partnereink:




Új Ember bolt