2018. március 18. vasárnap

Ma a Szentföld javára gyűjt az Egyház

A Szentszék a nagyböjti időszakban az ősi hagyományt követve március 18-ára gyűjtést hirdetett a templomokban a Közel-Keleten nehéz körülmények között élő keresztények javára.

 

Ahogy Szent Pál a korintusi testvérekhez fordul, és bátorítja őket, hogy nagylelkűen segítsék a jeruzsálemi, szűkölködő híveket, úgy a Szentszék a nagyböjti időszakban az ősi hagyományt követve március 18-án gyűjtést hirdetett a templomokban a Közel-Keleten nehéz körülmények között élő keresztények javára.

 

A szentatya szavai szerint “mindannyiunk felelőssége, hogy a szolidaritás cselekedeteivel a reménység magvait elhintsük”. Az előző évi gyűjtés során a hazai katolikusok közel 73 millió forinttal segítették a szentföldi keresztényeket. 

 

Sandri bíboros tavalyi felhívása a szentföldi gyűjtés érdekében

 

„A közös emberségre, a keresztény hitre hivatkozom, mely összeköt bennünket Krisztusban, azért, hogy valóban nagylelkű légy és hogy hozzájárulhass a Szentföldön Krisztus hazája békéjéhez, azáltal, hogy ennek a világnak főszereplője és építője vagy”. Ez a felhívás állt Leonardi Sandri bíboros, a Keleti Egyházak Kongregációja prefektusa tavalyi közleményében, mellyel a szentföldi gyűjtés érdekében fordult a hívekhez.

 

A Szentföld helyei a hívő ember számára közel hozzák Krisztust

 

A Sir olasz katolikus hírügynökségnek adott interjújában Sandri bíboros emlékeztetett „a szent helyek őrzésére és fenntartására, melyek nekünk hívő embereknek annak a lehetőségét adják, hogy fizikailag is közel kerüljünk az Üdvözítőhöz, Isten Fiához, anélkül, hogy látnánk őt. Fennáll a veszélye annak, hogy a világnak ebben a gyötrelmes térségében adódó események, mintha nem is tartoznának hozzánk és mintha nem lennénk érte felelősek. A szentföldi gyűjtésben való részvételeden keresztül – szólt Sandri bíboros üzenete – személyesen hozzájárulsz ahhoz, hogy átalakítsuk a háborúnak, a nyomorúságnak, a terrorizmusnak, az erőszaknak és a megosztásnak ezt a valóságát. Ezt nem mások teszik meg helyetted, hanem neked kell megtenned!”.

 

Gyűjtés a térség békéjének az építésére

 

A gyűjtés tehát egy felhívás, hogy részt vegyünk a béke építésében Jézus hazájában. Miként ismeretes, a szentföldi gyűjtés a pápák akaratából született meg, hogy fenntartsuk a kapcsolatot a világ összes kereszténye és a Szentföld helyei között. A gyűjtés a szentföldi keresztény helyek életének a fenntartására fordítódik, amivel az egyház a Közel-Keleti egyházi közösségeket támogatja. Az utóbbi évtizedekben Boldog VI. Pál pápa adott döntő lökést a szentföldi helyek támogatására az 1974. március 25-én kelt „Nobis in animo” kezdetű apostoli buzdításával.

 

VR/EB

Címkék

MKPK

Esztergom-Budapest folyóirat

Esztergom-Budapest 2023/5. szám
Esztergom-Budapest 2023/4. szám

Összes folyóirat

Keresés

Az oldalon

 

Főegyházmegyei papok

Plébánia keresése

A főegyházmegye intézményei

 


 







Adó 1%-a, Katolikus Egyház
Partnereink:




Új Ember bolt