2018. február 26. hétfő

Idegenvezetők világnapja - Előzetesen kelt el minden hely

A beharangozó sajtótájékoztatót a főváros talán legértékesebb egyházi műemlékében, a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban tartották.

 

 

Két-háromszáz idegenvezető kalauzolta az érdeklődőket a szakma világnapja alkalmából rendezett eseménysorozaton a főváros több pontján csütörtöktől vasárnapig, melynek beharangozó sajtótájékoztatóját a főváros talán legértékesebb egyházi műemlékében, a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban tartották.

 

A február 21-ei a világnap alkalmából rendezett eseménysorozat célja elsősorban az, hogy megünnepeljék az idegenvezetőket, akik kulcsszereplői a turizmusnak.

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) Kereskedelmi Tagozata és a budapesti idegenvezetők közös rendezvényén négy napon keresztül fővárosi idegenvezetők mutatták be az érdeklődőknek a főváros nevezetességeit és történelmi értékeit, köztük olyan jelentős egyházi épületeket, mint a Mátyás-templom, vagy a gercsei kápolna.

Ebben az évben több mint százhúsz tematikus séta, buszos és hajós városnéző programok, valamint tárlatvezetések, épületbejárások és múzeumlátogatások is várták az érdeklődőket a főváros több pontján.

Az 1985-ben létrejött World Federation of Tourist Guide Associations (WFTGA) nemzetközi szervezet indította el e turisztikai eseményt, Budapest 1991 óta buszos városnézésekkel, a világörökségi színhelyeket bemutató gyalogos sétákkal ünnepli a szakma napját. A főváros és több vidéki város idegenvezetői – a világszervezet céljával azonosulva – évről évre ingyenes városnézésekre hívják a hazai közönséget. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara, valamint annak Idegenvezető Továbbképző Központja 2003-ban vette át a világnap szervezését, s azóta minden évben ezzel az eseménnyel nyitja meg a turisztikai szezont.

A turizmus jelentősen befolyásolja Budapest életét és gazdaságát. A szálláshely szolgáltatások, a vendéglátás, az idegenvezetés, a kulturális és szabadidős programok, és a személyszállítás egy része is ehhez az igen széles körű ágazathoz tartozik. A turizmus egyik fontos mérőszáma a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma, ez Budapesten 2017-ben először haladta meg a tízmilliót. Az elmúlt nyolc év alatt ez 65 százalékos bővülést jelent, ami jelentősebb, mint az országos növekedés.

 

BKIK/MTI

Fotó: Thaler Tamás

Esztergom-Budapest folyóirat

Esztergom-Budapest 2023/5. szám
Esztergom-Budapest 2023/4. szám

Összes folyóirat

Keresés

Az oldalon

 

Főegyházmegyei papok

Plébánia keresése

A főegyházmegye intézményei

 


 







Adó 1%-a, Katolikus Egyház
Partnereink:




Új Ember bolt