2019. szeptember 25. szerda

Erdő Péter Brazíliában népszerűsíti a 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust

A magyar prímás szeptember 23. és 30. között Brazíliában tesz látogatást Orani João Tempesta bíboros, Rio de Janeiro érseke és Odilo Pedro Scherer bíboros, São Paulo érseke meghívására.

Számos helyen előadást tart a dél-amerikai országban, és a helyi médiában is bemutatja a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előkészületeit.

Főpásztorunk először Rio de Jaineróba utazott, ahol részt vett a helyi főegyházmegye találkozóján. A rendezvényen bemutatta a Budapesten 2020. szeptember 13. és 20. között megrendezendő 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) előkészületeit, és személyesen is meghívta a jelenlévőket a katolikus világeseményre.

 

A főpásztor útja második felében felkereste a São Paulo-i Pápai Katolikus Egyetemet (Pontifícia Universidade Católica de São Paulo, PUC-SP), amely helyileg PUC vagy a Katolikus Egyetem (Universidade Católica) néven ismert. A magán- és non-profit működésű katolikus egyetem Brazília egyik legnagyobb és legrangosabb felsőoktatási intézménye, amelyet a São Paulo-i katolikus érsekség tart fenn. Erdő Péter egyetemi előadásában részletesen bemutatta a NEK teológiai dokumentumát a megjelent papoknak és szeminaristáknak, majd felkereste a helyi kánonjogi fakultást is.

 
Erdő Péter bíboros megtekintette São Paulo legnagyobb templomát, a katedrálist, ahol imádkozott. A székesegyház hatalmas, 8000 ember befogadására alkalmas. A 111 méter hosszú, 46 méter széles épület két saroktornyának magassága 92 méter. A épület latin kereszt alakú, öt oldalhajós, a dóm 30 méter magas. A kupola a firenzei Santa Maria del Fiore mintájára készült. Annak ellenére, hogy a kupola reneszánsz stílusú, sokan úgy tartják, hogy ez a negyedik legnagyobb neogótikus katedrális a világon.
 
Főpásztorunk dél-amerikai útja keretében meglátogatta majd a brazil alapítású Katolikus Shalom Közösség São Pauló-i központját. A közösség tagjai 2009-ben érkeztek Magyarországra Erdő Péter meghívására, aki – még az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE) vezetőjeként – részt vett a Latin-amerikai Püspöki Konferenciák Tanácsának (CELAM) találkozóján, és megismerkedett az közösség alapítójával és lelkiségével.



Esztergom-Budapest folyóirat

Esztergom-Budapest 2023/5. szám
Esztergom-Budapest 2023/4. szám

Összes folyóirat

Keresés

Az oldalon

 

Főegyházmegyei papok

Plébánia keresése

A főegyházmegye intézményei

 


 







Adó 1%-a, Katolikus Egyház
Partnereink:




Új Ember bolt