2018. április 16. hétfő

Bérmálás az újpesti Egek Királynéja-templomban

Április 15-én Erdő Péter bíboros, prímás a vasárnapi szentmise keretében 29 fiatalnak és felnőttnek szolgáltatta ki a bérmálás szentségét az újpesti Egek Királynéja-templomban.

Huszonkilencen bérmálkoztak az újpesti nagytemplomban különböző korosztályokból 16-tól 60 éves korig. Szentségük felvételét hosszú felkészülés előzte meg. A folyamatos katekézis mellett plébánosukkal és kortárs segítőikkel egy hosszú hétvégés lelkigyakorlaton vettek részt Kismaroson, a ciszterci nővérek monostorában. Erdő Péter bíboros az ünnepi szentmise keretében szolgáltatta ki a bérmálás szentségét.

Az esztergom-budapesti érsek ünnepi beszédében kifejtette: Bérmálási szentmisére gyűltünk ma egybe. Bérmáláskor a Szentlélek ajándékait kapjuk - a bölcsesség, az értelem, a tanács, a tudomány, a jámborság, az erősség és az istenfélelem ajándékát. Úgy ahogyan azt az Ószövetségbe visszanyúló keresztény hagyomány feltárja előttünk.

Egyetlen ajándékról szeretnék most szólni, ez pedig a jámborság. Miféle jámborság az, amit a Szentlélek ajándékoz nekünk? A Szentlélek olyan vallásosságot ad nekünk, amely megnyitja szívünket Jézus Krisztus és az ő tanítása felé. Képessé tesz bennünket arra, hogy ráfigyeljünk Jézus személyére és tanítására, újra és újra, nap, mint nap. Olvasva a Szentírást, emlékezve Jézus szavaira, személyes szóval imádkozva hozzá. Megkérdezve tőle reggel, hogy mi lesz ma az a helyzet az életemben, ahol az ő akaratával szembesülök, ahol veszélybe kerülök, hogy bűnt követek el, vagy lehetőségem van rá, hogy valami különlegesen jót tegyek. És aztán esténként megkérdezhetjük magunktól: hogy sikerült ez a nap? Tényleg hallgattam arra, amit Isten üzent nekem? Vagy bocsánatot kell kérnem a mai napért? Így tudunk napról napra igazán vallásos és hívő, a hitben odaadó embernek lenni. Ezt a fajta igazi vallásosságot ajándékozza mindannyiunknak a Szentlélek Úristen, mégpedig érzelmekkel és szeretettel, kedvvel és erővel, de mindig az igazságnak, Isten akarata fáradhatatlan keresésével.

Az ünnepi szentmisét Horváth Zoltán, az Egek Királynéja-templom plébánosa, kerületi esperes koncelebrálta.

Forrás, fotó: Újpesti Média/Prófusz József

Képgaléria

Esztergom-Budapest folyóirat

Esztergom-Budapest 2023/5. szám
Esztergom-Budapest 2023/4. szám

Összes folyóirat

Keresés

Az oldalon

 

Főegyházmegyei papok

Plébánia keresése

A főegyházmegye intézményei

 


 







Adó 1%-a, Katolikus Egyház
Partnereink:




Új Ember bolt