2018. március 6. kedd

Egyedülállókért mutatnak be szentmisét minden hónap első keddjén Budapesten

A szertartást közösségi együttlét és beszélgetés követi a közeli Szent Kinga Közösségi Otthonban

Kilencedik éve biztosít otthont és lelkivezetést az elváltak és egyedülállók közössége számára a belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia. A csoport minden hónap első keddjén közös szentmisén vesz részt és összejövetelt tart.
Az ötlet és a kezdeményezés az Emmanuel Közösség AVE-kurzusához fűződik: egy, az elváltak részére tartott lelkigyakorlatot követően többen keresték a lehetőséget, hogy rendszeresen közös szentmisén, illetve az életállapotukban őket segítő közösségi programon vegyenek részt. Erre a Nagyboldogasszony-főplébánián Osztie Zoltán plébános támogatásával nyílt lehetőség; Herpy György atya vezette hosszú éveken át a közösséggé fejlődő csoportot.
A résztvevők első, a plébániatemplomhoz kötődő közös élménye szimbolikus jelentéssel bírt. A közel ezeréves múlttal rendelkező, a világörökség részét képező főtemplomban ugyanis a vakolat alól, több évszázados rejtettség után 2010-ben, éppen a közösség formálódása idején került napvilágra egy művészettörténeti szenzáció: a Szűz Máriát a gyermek Jézussal ábrázoló, 14. században készült freskó, amely a középkori itáliai trecento festészet remekműveihez mérhető alkotás. A csoport tagjai úgy érezték, hogy ez valamiképpen az ő élethelyzetüket szimbolizálja, a „befalazottságból a napvilágra kerülés” vágyát.
2015-től, Herpy György nyugdíjba vonulását követően a közösség vezetését Bitter Lajos, a plébánia pasztorális tanácsadó-lelkigondozója és lelkipásztori kisegítője vette át. A minden hónap első keddjén tartott szentmisék és együttlétek töretlenül folytatódtak. A főplébánia templomigazgatóságán, a Váci utcai Szent Mihály-templomban este hat órakor kezdődő szentmisét az elváltakért és egyedül élőkért mutatják be. A szentmisét közösségi együttlét és beszélgetés követi a közeli Szent Kinga Közösségi Otthonban (Egyetem tér 5., 1. em. 5.). A program pszichológiai és lelkivezetéssel zajlik, és általában valamilyen konkrét témához kapcsolódik. Ilyen például a megbocsátás, a szégyen, az élethossziglani fejlődés, az érzelmek szerepe életünkben. Személyes lelki beszélgetésekre vagy akár házasságjogi kérdések tisztázására is van lehetőség. Mindezek mellett kötetlen beszélgetés, szeretetvendégség, valamint zarándoklat is szerepel a közösség programjában.
A csoport nyitott: nemcsak elváltak, hanem egyedül élők is tagjai lehetnek, vagy bárki, aki magát egyedülállónak érzi. Mindenki csatlakozhat, aki lelkiekben töltekezni, hitében, személyiségében fejlődni szeretne, és nem utolsó sorban segítséget szeretne kapni a nehézségeivel, problémáival való megküzdésben.

E.B

Esztergom-Budapest folyóirat

Esztergom-Budapest 2023/5. szám
Esztergom-Budapest 2023/4. szám

Összes folyóirat

Keresés

Az oldalon

 

Főegyházmegyei papok

Plébánia keresése

A főegyházmegye intézményei

 


 







Adó 1%-a, Katolikus Egyház
Partnereink:




Új Ember bolt