2018. május 30. szerda

A hőség ellenére sokan vettek részt a 12. Élő rózsafüzér zarándoklaton

Kilométerek imádkozva, énekelve - A rózsafüzér ereje

 

Tizenkettedik alkalommal rendezték meg a múlt szombaton az Élő rózsafüzér zarándoklatot. A XVIII. kerületben ezúttal is a népszerű egyházi program két szakasza végződött: a Soroksárról induló 7. és a Rákoskeresztúrról induló 8. zarándokai jutottak el a bókaytelepi Mária Szeplőtelen Szíve Főplébániáig, teljesítve a szakaszonkénti mintegy húsz kilométert. A Nemes utcai Szent Imre Plébániatemplom kertjében pihenőt tartó zarándokokat kerestük meg.
 
Arról, hogy az átlagosnál nagyobb volt a forgalom május 26-án a templomkertben, azok a hölgyek tettek tanúbizonyságot, akik fürge kézzel csinálták a finom falatokat, készítették a zsíros kenyereket, vágták a hagymát, miközben várták a vándorokat. Ez utóbbiak előtt nem állt könnyű feladat a reggeli induláskor, hiszen az esti közös szentmise helyszínéig csaknem húsz kilométert kellett maguk mögött hagyniuk.

Mindentudó telefon

Hogy egészen pontosan mekkora volt a távolság, hány kilométert lépdelt Pestszentimréig a közel száztagú – s örömmel tehetjük hozzá, nem csak idősekből álló – 8. szakasz, azt az egyik hölgynél lévő szuperokos telefon árulta el, és akár hivatalos adatként tehetjük közzé.
A soroksári főplébánia és a pestszentimrei templom kertje között 17 445-öt lépett a mindentudó telefon gazdája, amivel pontosan 12,5 kilométert teljesített.  
A fáradtnak amúgy nem mondható zarándokok igyekeztek feltöltődni a fák árnyékában megterített asztalok körül, fogyasztva azokból a szendvicsekből, amelyeket a Pestszentimrei Katolikus Karitász önkéntesei készítettek nekik – mint már évek óta.
A sok „régi”, ismerős arc között feltűnt egy új is. Az imrei templom új plébánosáé, Bálint Gábor atyáé, aki először fogadhatta a „házának kertjébe” érkező zarándokokat, akikkel együtt imádkozta a rózsafüzért.


9-től 82-ig

Az Erdélyből érkezett atyának vendége is volt, egy paptársa a Bánságból. A Lovrinból jött Mathias Marin elmondta, hogy örömmel találkozik a zarándokokkal.
– Szép és felemelő esemény ez. Gondolom, nagy lelki ajándék azoknak, akik végiggyalogolják a kilométereket. Lelki és testi erő is kell ehhez, de ahogy látom, ebben a környezetben, közösségben megsokszorozódik az ember ereje.
Arra, hogy ez mennyire így lehet, a legjobb példa az idei korelnök, a 82 éves Ilonka néni volt, akinek lila-fehér mintás ruhája és fiatalos megjelenése nem támasztotta alá a korát.
– Erőt ad a Jóisten, nem érzem magam fáradtnak, s biztos vagyok benne, hogy végigmegyek az úton.
Estére kiderült, hogy igazat mondott a hölgy a templomkertben, mert ott volt a záró szentmisén.
S ha már az idősekről (bocsánat, idősebbekről) szóltunk, említsünk egy ifjút is… Büszkén vitte a zarándokok zászlaját Árpi, az a kilencéves legényke, aki már a negyedik zarándoklaton vett részt.

Megsokszorozott erő

De büszke lehet a munkájára a két kerületi szervező, Bernáth Mária és Tordai Éva is, akik már évek óta végzik az előkészületek szerteágazó munkáját. Tordai Évát kérdeztük.
– Nem mondom, hogy könnyű megtenni a közel húsz kilométert, de elnézve a többieket, látom, hogy megsokszorozza az erejüket a tudat, hogy a rózsafüzér-zarándoklatot teljesítik, ezen gyalogolják végig a kilométereket, hogy aztán az esti érkezésre egészen különleges lelki kapcsolat alakuljon ki közöttük. Ezt át kell élni, mert szavakkal nem lehet visszaadni – mondta a hölgy, s már ment is t

 
Rózsafüzér-történet

A zarándoklat története 2003-ig nyúlik vissza, amikor azt az évet II. János Pál pápa a rózsafüzér évének nyilvánította. Bécsben rendeztek először ilyen jellegű zarándoklatot, öt szakaszban gyalogolva körül a várost. Az első magyarországi rózsafüzér-zarándoklatot a főváros körül a 2007-es budapesti városmisszióhoz kapcsolódóan szervezték meg, a Mária Rádió támogatásával. Azóta minden évben megtartják, s átlagosan mintegy ötezer ember csatlakozik valamelyik szakaszhoz.

Sütő-Nagy Zsolt

Képgaléria

Esztergom-Budapest folyóirat

Esztergom-Budapest 2023/5. szám
Esztergom-Budapest 2023/4. szám

Összes folyóirat

Keresés

Az oldalon

 

Főegyházmegyei papok

Plébánia keresése

A főegyházmegye intézményei

 


 







Adó 1%-a, Katolikus Egyház
Partnereink:




Új Ember bolt